Utsmyckningar. Svetozar Pandurovic (till vänster) har designat klostrets grindar och de två lampor som vilar uppe på grindstolparna. I bild syns även diakonen Velisa.
Utsmyckningar. Svetozar Pandurovic (till vänster) har designat klostrets grindar och de två lampor som vilar uppe på grindstolparna. I bild syns även diakonen Velisa.

Ortodoxt kristna ska samlas utanför Våxtorp

Flera hundra medlemmar av den serbiskortodoxa kyrkan kommer i morgon till Smedjeryd där stiftets högsäte är beläget.

ANNONS
|

Det serbiskortodoxa kloster som sedan tio år tillbaka är under uppbyggnad på en gård utanför Våxtorp är inte vilket kloster som helst. Det är huvudsätet för Skandinaviens och Storbritanniens stift som har sammanlagt 200 000 medlemmar.

Den ortodoxa traditionen bjuder att församlingsmedlemmarna efter Kristi himmelsfärdshelgen beger sig till det kloster de tillhör och närmare 200 besökare väntas till Smedjeryd i morgon för att delta i gudstjänster och umgås med varandra.

– Det är tack vare det här klostret som de olika församlingarna har möjlighet att träffas och de längtar verkligen efter att komma hit, säger stiftets biskop Dositej.

ANNONS

Sedan tio år tillbaka är han och diakonen Velisa i färd med att färdigställa klostret och arbetet har kommit ungefär halvvägs. Ett kapell är uppfört och det finns planer för sammanlagt fem stycken. Men det dröjer nog ytterligare tio år innan bygget står färdigt.

– När det blir färdigt kan det komma flera tusen besökare, tror Velisa.

Han har sin kusin, arkitekten, konstnären och industridesignern Svetozar Pandurovic, på besök. Svetozar har designat klostrets bägge grindar som är smyckade med lampor infattade i färgat glas och täckta med ortodoxa symboler.

Konstnärer utgör en naturlig del av klostret under uppbyggnadsfasen när kapellen smyckas. I Smedjeryd hoppas man att konsten ska förbli en integrerad del av verksamheten. Därför har man, som HP berättade i förra veckan, sökt pengar från Region Halland och Laholms kommun för att i augusti kunna bjuda in konstnärer, författare och andra kulturarbetare till kulturdagar.

– I framtiden vill vi öppna ett konstgalleri med försäljning så att klostret kan bli självförsörjande, säger Dositej.

cI framtiden vill vi öppna ett konstgalleri med försäljning så att klostret kan bli självförsörjande .

ANNONS

dositej, stiftets biskop

ANNONS