Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strandparkering bilstrand strandtrafik Mellbystrand stranden 2019 Bild: Johan Svensson
Strandparkering bilstrand strandtrafik Mellbystrand stranden 2019 Bild: Johan Svensson

Oro över otjänligt badvatten obefogad

Problem med colibakterier är ofta lokala. Därför behöver inte laholmare oroa sig för att vattnet i havet är otjänligt, trots att det är nära Båstad där kommunen avråder från bad.

Badprover som tagits i Laholms kommun i år har hittills visat på tjänligt vatten. Men söder om kommungränsen har Båstads kommun avrått från att bada i havet på flera platser, bland annat på den norra sidan halvön. Kommunens medborgarservice har blivit nerringt av personer som oroar sig för badvattenkvalitén. Men laholmarna behöver inte oroa sig, just nu.

– De här problemen är ofta väldigt lokala. Man kan ha problem på en strand och sen är andra stränder längre bort helt okej. Det kan bero på hur strömmar rör sig. Dessutom är colibakterien väldigt kortlivad och lever bara några dagar, säger Mikael Krysell, chef för enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten.

Laholms kommun tar prover på vattnet varje måndag. Senaste proverna visade att bakteriehalten var aningen högre vid Birger Pers väg och vattnet där får märkningen tjänligt med anmärkning. Där har tagits ett nytt prov. Just nu är det alltså inte farligt att bada i i Skummeslövsstrand eller Mellbystrand.

– I Båstad har de haft problem med enterokocker som lever lite längre. Där finns det uppenbarligen en källa som de inte lyckats få kontroll på, säger Mikael Krysell.

Ofta beror otjänligt vatten på stora mängder regn som bidrar till att vatten rinner av gödslad åkermark eller att reningsverken måste släppa ut orenat vatten.

– Det kan också vara någon båt som bryter mot reglerna och släpper ut toalettvatten där de inte ska släppas ut, säger Mikael Krysell.

Eftersom problemen med otjänligt vatten ofta är väldigt lokala så vill Mikael Krysell ge ett tips.

– Då finns det säkert en bättre badstrand i närheten. Det är klokt i såna lägen.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här