Står stilla. Ängstorps reningsverk kommer efter utbyggnaden att släppa ut sju miljoner liter renat avloppsvatten per dygn i en stillastående å.
Står stilla. Ängstorps reningsverk kommer efter utbyggnaden att släppa ut sju miljoner liter renat avloppsvatten per dygn i en stillastående å.

Oro över avloppsvattnet

En sportfiskares stilla undran kan få stor betydelse för planerna på att bygga ut Ängstorps reningsverk. – Det hade jag ingen aning om, säger biträdande vd-chef Mattias Leijon när han får klart för sig att Lagans vatten ibland står stilla.

ANNONS
|

Det storstilade mångmiljonprojektet innebär att de nuvarande reningsverken i Hedhuset och Veinge avvecklas och att spillvattnet leds till Ängstorpsverket i Laholm som får tredubblad kapacitet att betjäna 60 000 personer i Laholms och Båstads kommuner. Som mest kommer sex till sju miljoner liter avloppsvatten per dygn att släppas ut i Lagan när det passerat genom reningsverket.

Ingen av de inblandade, varken Laholmsbuktens va som driver reningsverken eller de tunga remissinstanserna, länsstyrelsen och kommunen, har betraktat det kraftigt ökade utsläppet i Lagan som ett problem. Medelvattenföringen i ån är ju imponerande, 72 000 liter i sekunden.

Men alla har förbisett en sak, att Lagans vatten periodvis står stilla. På sommaren, när belastningen på reningsverket är som störst, är Lagans flöde som minst. Eller inget alls. Under torra och varma perioder med liten elkonsumtion är det inte ovanligt att kraftverken står stilla flera dygn i sträck.

ANNONS

– Var blir utsläppen då av? undrar sportfiskaren Bengt Eriksson som reagerat på miljökontorets uttalande i en tidningsartikel att det inte är något problem i ett så stort vattendrag.

Det behövs, menar Bengt Eriksson, ingen större fantasi för att begripa att avloppsvattnet blir stående i koncentrerad form framför utloppet i stället för att spolas ut i havet.

Till saken hör att Lagan är ett av landets allra populäraste laxfiskevatten och att sträckan vid reningsverket är en av de mest frekventerade.

– Det här är helt nytt för mig. När vi gjort vår bedömning har vi utgått från medelvattenföringen, det vill säga att det alltid rinner vatten i ån, säger kommunens miljöchef, Torsten Kindt.

Kindt bedömer att de nya uppgifterna får betydelse för den fortsatta tillståndsprövningen. Parterna träffas redan om ett par veckor och då kommer han själv att ta upp frågan.

Länsstyrelsens handläggare, Gunnar Helander, är också ovetande. "Ett synnerligen välkommet yttrande" säger han om Bengt Erikssons synpunkter.

– Det här är något vi får fundera över, absolut en aspekt att ta hänsyn till. Lyckligts finns det tid till att utreda frågan, säger Helander.

Inte ens biträdande va-chefen Mattias Leijon är medveten om att Lagans vatten under långa tider står stilla. Att ackumulera avloppet i flera dygn betraktar han som tekniskt omöjligt.

ANNONS

– I planeringen och diskussionerna med myndigheterna har vi utgått från att det alltid rinner en viss mängd vatten i Lagan. Om nya ingångsvärden framkommer ska vi naturligtvis fundera över dem. De är onekligen en viktig aspekt att väga in i arbetet, säger han.

Hur det renade avloppet blandas med Lagans vatten när det står stilla vet han inte. Mattias Leijon menar att det renade avloppet kan jämställas med ett vanligt ytvatten med rester av näringsämnen och syreförbrukande ämnen.

Trots en, som han uttrycker det, "hyggligt stor avdödning av bakterier under reningen" återstår en viss mängd i när avloppet rinner ut i ån.

ANNONS