Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Operafestivalen flyttar till Laholm

Halmstads operafestival växer och flyttar till Laholm. I sommar blir det festival i fyra dagar på olika utomhusscener runt om i kommunen.

Halmstad Opera & Vocal Festival var den första festivalen i sitt slag när den genomfördes på Halmstads teater förra sommaren.

Till den andra upplagan, som ska hållas 14–17 juli 2016, byts ”Halmstad” i namnet ut mot ”Halland” och basen flyttas till Laholm.

– Vi vill att det ska vara en större upplevelse med fler olika scener. Vi tittade på olika platser och Laholms kommun kändes väldigt intressant för oss, säger Christoffer Andersson, musikproducent på Kultur i Halland.

I Laholm finns sedan tidigare en tradition med sommaropera på Vallåsens värdshus och Skottorps slott. De blir nu två av festivalens spelplatser, vid sidan av Teckningsmuseet och Osbecks bokskogar. Fler kan tillkomma.

– Vi vill göra konserter under bar himmel och anknyta till Sommarhalland. Det är något som inte görs så ofta, säger Hedvig Jalhed, operasångerska från Halmstad och konstnärlig ledare för festivalen.

Stommen till festivalprogrammet presenterades i går och i dag släpps festivalpassen. Festivalen blir en dag längre och bjuder på fler punkter än förra året.

– Vi vill vara en startplats för nya produktioner och nyskrivna verk. Två stycken uruppföranden kommer att göras här i Laholm och ett antal turnépremiärer, säger Hedvig Jalhed.

Några höjdpunkter: invigning med barytonen Per Eriksson från Laholm, uruppföranden av barnoperan ”Mitt lyckliga liv” och ”G.S. – En som blev evig”, röstperformance med Xiaogang Zeng och Mozarts ”Teaterdirektören” som grand final.

Att locka operasällskapen har varit enkelt.

– Vi är ganska hårt uppvaktade. Vi fick en hel del positiv uppmärksamhet i operabranschen förra gången. Operahusen har stängt på sommaren och många turnerar då, säger Hedvig Jalhed.

I samarbetsprojekt ingår bland andra Regionens kulturförvaltning Region Halland, Laholms kommun och lokala arrangörer.

– Det känns hedrande att man lägger en Hallandsfestival i Laholm, säger Jonas Heintz, museiansvarig på Teckningsmuseet, som blir utgångspunkt för den dagliga festivalbussen.

– Vår tanke är att den kommer till Laholm för att stanna, säger Christoffer Andersson som ser placeringen på gränsen mellan Skåne och Halland som en fördel.

– Operapubliken är en resande publik, säger Hedvig Jalhed.

Budgeten ligger på samma nivå som senast, omkring 700 000 kronor. Då kom närmare 700 besökare.

– Det hoppas vi att vi slår.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här