Omstridda hus i Gamleby sänks med en halv våning

Efter proteststormen görs byggplanerna för kvarteret Bocken i Gamleby om. De nya bostadshusen krymps och den gamla stenmuren ska bevaras. Så vill kommunen och exploatören blidka grannarna.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det kommer givetvis att överklagas, men vi känner att vi har gjort vårt jobb, att det har tagit lång tid och att vi har gått så många som möjligt till mötes, säger Knut Slettengren (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Grannarna var starkt kritiska mot byggplanerna vid samrådet förra sommaren. Gamleby är ett känsligt område med medeltida anor. En protestlista samlade 314 underskrifter som vill värna om kulturmiljön.

LÄS MER:314 namn vill skydda Gamleby från bostadshus

Ett våningsplan hyvlas bort

Det har lett till möten och långa diskussioner mellan exploatören, arkitekten och kommunen. Nu har planförslaget ritats om.

Fastighetsägaren Lagan Fastighetsutveckling AB planerar att bygga två nya flerfamiljshus på tomten till Gula villan på Hästtorget. Huset utmed Gamlebygatan får i det nya förslaget samma nockhöjd som Gula villan och sänks därmed från två och en halv till två våningar. Huset på S:t Clemens gränd kapas också med en halv våning, till en våning. Det sänks med en meter och blir därmed två meter högre än grannens hus mittemot.

ANNONS

Det blir en fastighet som vi tycker är snygg och trevlig och kan leva upp till den höga standard man kan förvänta sig att bygga i Gamleby.

Alla takkupor ut mot gatan har tagits bort. Den gamla stenmuren med sina järnringar, där djuren bands en gång i tiden, får plockas ned under själva bygget, men ska sedan återställas till punkt och pricka som den var.

– Detaljplanen som vi tar fram nu skyddar kulturmiljön på flera olika sätt, både när det gäller befintlig bebyggelse och muren. I den gällande detaljplanen kan man riva muren, säger planarkitekten Sofie Frankzén.

Stenmurens kulturella värde regleras med nya skyddsbestämmelser. Muren får plockas ned men ska sedan återställas ”vad gäller höjd, fördelning och placering av stenar, fogningar och placering av järnringar”.
Stenmurens kulturella värde regleras med nya skyddsbestämmelser. Muren får plockas ned men ska sedan återställas ”vad gäller höjd, fördelning och placering av stenar, fogningar och placering av järnringar”. Bild: arkiv

Antalet lägenheter minskar från tolv till sju.

– Man förlorar bostäder, men inte så att vi tycker att det är besvärande. Snarare tvärtom tror vi att det här blir mycket bättre. Det blir en fastighet som vi tycker är snygg och trevlig och kan leva upp till den höga standard man kan förvänta sig att bygga i Gamleby, säger Knut Slettengren.

SD inte nöjda

Nu anser miljö- och byggnadsnämnden att den nya detaljplanen är redo för granskning. Den ska pågå 28 september till och med den 29 oktober. Det blir sista gången som allmänheten får tycka till innan kommunfullmäktige har slutordet.

Nämnden var dock inte enig. Sverigedemokraterna tycker fortfarande att de nya husen blir för höga. Laholmspartiet håller med. De två partierna vill dessutom bara gå med på en ingång genom muren till innergården. I förslaget finns det två.

ANNONS

– Det kommer att se hemskt ut när du står på Hästtorget och tittar ner. Vägen sluttar nedåt och huset längst nere kommer att bli jättehögt, säger Mikael Sandén (SD), som reserverade sig mot beslutet.

Ekonomisk bärighet

Grannar som protesterat skulle helst se att tomten fanns kvar som en grön oas i Gamleby, eller åtminstone fick en lika låg bebyggelse som den närmaste omgivningen. Men större eftergifter än så här är inte möjliga, enligt Knut Slettengren.

– Blir det inget bygge här nu kommer det aldrig att byggas där. Det måste finnas någon ekonomisk bäring för exploatören, säger han.

Mikael Sandén håller inte med.

– Vi måste inte beakta lönsamheten, säger SD-politikern.

LÄS MER:Nya bostäder ska byggas i medeltida Gamleby

LÄS MER:”Det vore en våldtäkt på kulturmiljön i Laholm”

LÄS MER:Politiker bjuds på rundtur och fika i unik miljö

LÄS MER:314 namn vill skydda Gamleby från bostadshus

LÄS MER:SD vill stoppa byggplanerna i Gamleby

ANNONS