Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofiero förskola, inrymd i en villa på Slåttervägen, har stått i centrum för problemen med utläpp och lukt från bilfabriken 50 meter bort. Nu kommer den att läggas ner. Bild: Carina Nilsson/Arkiv
Sofiero förskola, inrymd i en villa på Slåttervägen, har stått i centrum för problemen med utläpp och lukt från bilfabriken 50 meter bort. Nu kommer den att läggas ner. Bild: Carina Nilsson/Arkiv

Omdiskuterad förskola läggs ner i år

Sofiero förskola kommer att läggas ner. Anledningen är att nybyggen och tillbyggen ger Laholm fler förskoleplatser.

Sedan länge har barn- och ungdomsnämnden (bun) fått sätta upp den ena (dyra) paviljongen efter den andra för att skapa fler platser i förskolorna.

Nu är pendeln på väg att svänga. På onsdagen beslutade bun att säga upp en rad hyresavtal. Däribland paviljongerna på Vallbergaskolan och Skottorpsskolan, som inte behövs när utbyggnaden av Skottorpsskolan blir kvar och barnen kan gå i nya Mumindalens förskola.

– Det kommer också en ny privat förskola i Skummeslövsstrand, så där tillgodoses behoven, säger bun:s ordförande Åke Hantoft (C).

Inget nytt kontrakt för Sofiero förskola

Hyresavtalet sägs också upp för Sofiero förskola. Samt för de paviljonger som ställdes upp intill huvudbyggnaden för ett par år sedan.

LÄS MER: Stark lukt stoppar inte utbyggnad av förskola

LÄS MER: Nilssons bilfabrik måste utreda utsläppen en gång till

– Sofiero förskola har diskuterats en hel del med tanke på arbetsmiljön och miljön runt omkring med industri och annat, säger Åke Hantoft och syftar på de stridigheter som varit kring utsläppen av lösningsmedel från intilliggande Nilssons bilfabrik.

– När två nya avdelningar på Glänningesjö förskola blir färdiga i höst, och Blåkullaskolan är ombyggd och gjord i ordning klarar vi behovet. Därför vill vi börja avvecklingen av Sofiero, fortsätter Hantoft.

Hyresavtalet med den privata ägaren till Sofiero förskola sägs upp vid årsskiftet. För de tidigare nämnda paviljongerna i Vallberga och Skottorp gäller uppsägning 1 februari 2022.

Ökad kapacitet inom förskoleverksamheten

Överlag menar bun och förvaltningen att läget inom förskolan är stabilare nu än tidigare.

– Ja, det sker en kapacitetsökning med fler avdelningar på Blåkulla och Glänningesjö. Sedan måste vi också ha i minne att den nya förskolan i Skummeslöv får en kapacitet på upp till 100 barn till årsskiftet. Det har inverkan på tillgången på platser i kommunen, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

Framtida utmaningar saknas dock inte. Fastigheterna Sjökulla och Grönkulla är risiga. I centrum byggs nya bostäder, vilket kommer att öka på behoven.

I de östra delarna planeras tre förskoleavdelningar på Smedjebacken i Knäred. Frågan har hamnat i nytt ljus i äldreomsorgsdebatten.

– Vi vill ha förskola där. Det blir spännande att se hur det kommer att hanteras, säger Åke Hantoft.

LÄS MER: Mamma vill att förskola eller fabrik stängs

LÄS MER: Föräldrar tar hem barn från förskola

LÄS MER: Bilfabrikens utsläpp väcker fortsatt oro hos föräldrar

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här