Olika lösningar ska ersätta utdömda avlopp

Den segslitna frågan om de enskilda avloppen i Hårsa­bäck, Våxtorp, verkar vara på väg att lösas. Berörda fastighetsägare har tid på sig till den 1 oktober att presentera ett förslag.

ANNONS
|

Tio fastigheter berörs, varav en har ett gammalt åläggande. Från kommunalt håll har man tidigare uttryckt önskemål om att fastigheterna går ihop och bygger en gemensamhetsanläggning.

– Men så blir det nog inte, säger miljöchef Torsten Kindt och hänvisar till ett möte tidigare i veckan.

Enligt miljö- och hälso­skyddsinspektör Malin Andersson diskuteras olika alternativ.

– Fyra fastighetsägare är inne på att lösa avloppsfrågan gemensamt, medan övriga vill göra det var för sig.

Handlingsfriheten begränsas av att samtliga fastigheter har egna vattentäkter och att en del av dem ligger så tätt att infiltrationen kan påverka brunnarna.

ANNONS

Diskussionerna om avloppen i Hårsabäck har, enligt Torsten Kindt, pågått i flera år.

– Nu ligger bollen hos fastighetsägarna. De har tid på sig till den 1 oktober att komma med ett förslag. Annars kan det bli aktuellt med vite, säger Malin Andersson.

En av fastigheterna står tom efter att ha ingått i en konkurs och har därefter varit föremål för flera försäljningar. Saken kompliceras av att konkursboet fortfarande står som lagfaren ägare.

– Detta påverkar dock inte övriga fastigheter. Om någon börjar använda det tomma huset kommer vi omgående att skriva ett nytt åläggande på den nye ägaren, förklarar Malin Andersson.

ANNONS