Ohlssons vill ha mer betalt för soptömning

Sopfirman vann kommunens upphandling med lägsta anbud. Två år in på avtalet vill Ohlssons AB nu ha 23 procent mer betalt för varje sopkärl som töms. Men det strider mot lagen, enligt kommunen.

ANNONS
LocationLaholm||

Renhållningsavtalet är en av Laholms kommuns största upphandlingar. Kontraktet är värt många miljoner kronor.

I konkurrens med flera andra entreprenörer fick Ohlssons i Landskrona AB uppdraget att tömma sopor hos alla hushåll i kommunen, med start i oktober 2018. Bolaget uppfyllde kraven och begärde det lägsta priset per tömning, vilket avgjorde prisupphandlingen.

Ohlssons skrev på ett långt avtal. Det gäller 2018–2025.

Lägre än andra kommuner

Men i maj i år begärde bolaget ett möte med kommunen för att omförhandla priset.

”Vi har gått in i åtagandet i Laholm med öppna ögon men resultatet har tyvärr blivit allt sämre efter resans gång. Ni känner ju till att er prisnivå ligger långt under era kollegors nivå”, skrev företagets grundare Christer Ohlsson och vd Kjellåke Fyrgård till laholmarna efter mötet i Landskrona.

ANNONS

Duon hoppades på ”fortsatt konstruktiv och positiv dialog”, med en liten påtryckning som slutkläm:

”Då kan vi slå ner våra bopålar och investera i en egen anläggning i Laholm.”

LÄS MER:Välkänt tjänsteföretag lockas till Laholm

Strider mot lagen

Kommunen tog juridiskt stöd både internt och externt innan svaret gavs. Det blev nej.

– Det är en alldeles för stor prisökning för att rymmas inom avtalet. Vi har en lag att följa, säger servicechefen Lisa Larsson.

”Sånt här måste man ta hänsyn till när man lägger in anbudet. Det var inget snack om saken att det inte går att gå med på en sådan här prishöjning”, säger Lisa Larsson, servicechef på Laholms kommun.
”Sånt här måste man ta hänsyn till när man lägger in anbudet. Det var inget snack om saken att det inte går att gå med på en sådan här prishöjning”, säger Lisa Larsson, servicechef på Laholms kommun. Bild: Ann Katrin Norling/arkiv

Enligt kommunen vill bolaget höja prisnivån med 23 procent. Att omförhandla ersättningen på det sättet strider mot lagen om offentlig upphandling, bedömer kommuns tillfrågade jurister.

– Vi är trygga med att vi inte kan gå med på några av deras förslag. Det är ganska tydligt att man bryter mot lagen om man går med på detta, säger Lisa Larsson.

”Väldigt olyckligt”

Ohlssons anser att det skett förändringar som de inte rår över.

– Vi gick in i något som ser annorlunda ut i dag. Vi får köra med fler bilar och också med dubbelbemanning på flera. Det här avtalet har blivit väldigt olyckligt, säger vd Kjellåke Fyrgård om varför bolaget vill omförhandla.

”Vi tar höjd för det”, säger Kjellåke Fyrgård, vd på Ohlssons i Landskrona AB, om kostnadsökningar som kan uppstå. Han anser att omständigheter som företaget inte rår över gör att kalkylen inte längre stämmer.
”Vi tar höjd för det”, säger Kjellåke Fyrgård, vd på Ohlssons i Landskrona AB, om kostnadsökningar som kan uppstå. Han anser att omständigheter som företaget inte rår över gör att kalkylen inte längre stämmer. Bild: Märta Bylow

Antalet tömningar har enligt bolaget ökat till följd av ändrade taxor som gynnar permanentboende. Mängden matavfall har också ökat. Som lök på laxen har äldre gasbilar gått sönder och fått bytas ut till nya.

ANNONS

Lade ni ett för lågt bud när ni vann upphandlingen?

– Nej, vi lade ett tufft bud. Så är det i konkurrens med andra, sedan har det blivit förändringar under tiden. Vår kalkyl stämmer inte som vi jobbar i dag, vilket gör att det blivit ofördelaktigt.

Vite och skadestånd

Fem år återstår av avtalet. Hur Ohlssons ska göra nu och om bolaget kör med förlust i Laholm vill vd inte svara på.

– Vi har ganska nyligen fått beskedet efter förhandlingen. Vi utvärderar det och har inte fattat ett beslut om hur vi ska hantera det ännu, säger Kjellåke Fyrgård.

Om avtalet bryts av någon part utan giltiga skäl kan det bli fråga om vite och skadestånd.

sopbil Ohlssons 4-facksbilPressbildLicens: Medieanvändning
sopbil Ohlssons 4-facksbilPressbildLicens: Medieanvändning Bild: Märta Bylow

Avtal ska gälla

Det finns omständigheter när ett avtal kan förhandlas om, men då krävs väsentliga skäl. Det saknas här, enligt kommunen.

– Det är ett ganska nytt avtal och de ville som jag förstår det teckna på många år. Det är klart att då får man ta höjd för att prisbilden som är aktuell ena året kanske är låg om några år, säger Josefin Thedeby, biträdande kommunchef.

”Pacta sunt servanda”, påpekar hon. Avtal ska gälla.

– Det blir helt snett gentemot andra anbudsgivare ifall man plötsligt skulle ändra. Man kan inte ingå avtal och sedan justera, det finns regler för det, säger Josefin Thedeby.

ANNONS

LÄS MER:Hundratals klagomål på nya sophämtningen

LÄS MER:Succé för visning av nya kärl till hushåll

ANNONS