För modernt för länsstyrelsen. Sverigedemokraterna höll med länsstyrelsen om att ett lågt hus i falurött skulle passa bättre på platsen intill Lagan och naturreservatet. Majoriteten tyckte annorlunda.
För modernt för länsstyrelsen. Sverigedemokraterna höll med länsstyrelsen om att ett lågt hus i falurött skulle passa bättre på platsen intill Lagan och naturreservatet. Majoriteten tyckte annorlunda. Bild: Bygglovshandling

Oenigt när pampig bostad vid Lagan fick bygglov

Trots länsstyrelsens och grannarnas protester har ett omdiskuterat husbygge intill Lagan i Snapparp fått bygglov. Men politikerna var inte eniga.

ANNONS
LocationSnapparp||

Sverigedemokraternas och Miljöpartiets representanter i miljö- och byggnadsnämnden ville säga nej. De pekade på länsstyrelsens yttrande i bygglovsärendet.

Brott mot strandskyddet

Länsstyrelsens naturvårdsenhet är helt emot bygglovet. Främst med anledning av att både länsstyrelsen och kommunen har pågående tillsynsärenden om brott mot strandskyddslagen och reservatsföreskrifter, efter olika markarbeten i åslänten på fastigheten.

En majoritet bestående av M, C och S sade ja ändå.

– Vi anser att man inte kan blanda ihop äpplen och päron. Kriget därute får väl fortsätta, säger Knut Slettengren (M), ordförande i nämnden.

Stör landskapsbilden

Tidigare har det också varit bråk om en maskinhall på fastigheten. Det nya bostadshuset är 295 kvadratmeter stort. Det ska göras som en tillbyggnad med passage till maskinhallsbyggnaden, som också inrymmer garage och en stor lägenhet.

ANNONS
Fastighetsägarna vill bygga ett boningshus med passage till den nybyggda maskinhallen. Huset ska ligga bakom den stora lastbilen på bilden.
Fastighetsägarna vill bygga ett boningshus med passage till den nybyggda maskinhallen. Huset ska ligga bakom den stora lastbilen på bilden. Bild: arkiv

Grannarna har bland annat invänt att byggnaden med sin storskalighet och sitt moderna uttryck (grå puts och stora glaspartier) inte passar in i landskapsbilden.

Kräver falurött

Länsstyrelsen håller med.

Ett nytt hus på platsen bör vara ”en låg byggnad i falurött med fönster enligt den standard som är på övriga hus i området”, anser myndigheten.

De stora fönsterytorna som planeras mot Lagan innebär reflekterande ytor som, enligt yttrandet, stör grannar och omkringliggande naturreservat med dess fågel- och djurliv.

Vägledande beslut

Samhällsbyggnadskontoret i Laholm tycker tvärtom inte att den moderna byggnaden är helt främmande för miljön, eftersom den till sin volym påminner om vanlig gårdsbyggnad. Kontoret påpekar dock att ett positivt beslut kommer att bli vägledande för området.

Ägarna har själva framhållit att de köpte fastigheten delvis för att den inte är reglerad av detaljplan eller landskapsskydd.

Bygglovet beviljades, men grannarna kan överklaga till länsstyrelsen. Med tanke på alla tidigare turer och vad myndigheten tycker i frågan lär sista ordet inte vara sagt.

LÄS MER:Ny grannprotest mot bygge i Snapparp

LÄS MER:Fortsatt fajt om naturmark i Snapparp

LÄS MER:Åkare får inte syssla med bilar i maskinhall för jordbruk

ANNONS