Skandalbygge. Granskning först, sedan kan vi snacka pengar, tyckte Karl-Fredrik Klinker (M).
Skandalbygge. Granskning först, sedan kan vi snacka pengar, tyckte Karl-Fredrik Klinker (M).

Oenigt när miljonlån beviljades till Höka

Mellbystrandsföreningen får låna pengar av kommunen. En pungspark mot hela föreningslivet, tycker Karl-Fredrik Klinker (M) som gick emot sitt eget parti.

ANNONS
|

Överlag var det uttryck för besvikelse, ilska och svek som genomsyrade den politiska debatten. Men sent på tisdagskvällen beslutade Laholms kommunfullmäktige ändå att Mellbystrandsföreningen får låna 2,5 miljoner kronor för att täcka den spräckta budgeten för Hökagården.

Den regerande femklövern röstade tillsammans med S och V igenom förslaget. Kommunstyrelsen har redan tidigare beslutat att hela renoveringen ska nagelfaras i en oberoende granskning.

Att vända Mellbystrandsföreningen ryggen nu vore att riskera ännu större kostnader för skattebetalarna, menar majoriteten.

– Föreningen är i stort behov av detta annars står vi där själva med bygget, dessutom med ett bidrag från Boverket, som troligen återkrävs om det inte längre är föreningen driver byggnaden, säger Elisabet Babic.

ANNONS

Därtill har kommunen tidigare gått i borgen för föreningens banklån.

Moderaten Karl-Fredrik Klinker gjorde dock tidigt tydligt att han inte tänkte följa partilinjen.

Dagen efter beslutet är han missnöjd med hur hans eget parti röstade.

– Jag förstår inte varför det är så brått. Var ska pengarna hän och vem är det som trycker på? Om det är banken som ska ha pengarna kan jag inte inbilla mig att de sätter föreningen i konkurs i morgon. Genomför en oberoende granskning först och sedan får vi ta ställning till pengarna, säger han.

I kommunfullmäktige lade han fram förslaget att hela ärendet skulle återremitteras för ny hantering. Han fick med sig Sverigedemokraterna, Laholmspartiet och SPI Välfärden, men inte någon av de sina. Voteringen slutade 30–8.

– Det finns fler i partiet som tycker som jag, men de har inte rösträtt i kommunfullmäktige. Och jag vet att det var en del som vacklade, men som gick på partilinjen, säger Karl-Fredrik Klinker.

Beslutet som fattades beskriver han som en pungspark mot hela föreningslivet i Laholm.

ANNONS

– Mot alla de som jobbar och sliter i föreningarna för att hålla i kostnaderna. För inte länge sedan var det hembygdsföreningen som ville ha 10 000 kronor till stugan i parken. Då fanns det inte pengar till det. De hade kunnat få den summan flera gånger om för de här 2,5 miljonerna, säger han.

Kommunrådet Elisabet Babic tycker inte att beslutet kunde vänta. Anledningen är ett byggnadskreditiv som löper ut efter sommaren. Då kräver banken in sin skuld och det är dit de nya lånade pengarna ska gå. Kommunen har gått i borgen för byggnadskreditivet.

–För mig är punkt två i det här beslutet viktigt, säger hon.

I den står att kommunstyrelsen äger rätt att ompröva villkoren för lånet framöver. Tills annat beslutas är lånet amorterings- och räntefritt.

ANNONS