Hemtjänsten anklagas för att ha krossat rutan i en ytterdörr och dränkt en elektronisk bilnyckel i tvättmaskinen. Arkivbild: Rebecka Kvint / HN, Yvonne Åsell / SvD / TT
Hemtjänsten anklagas för att ha krossat rutan i en ytterdörr och dränkt en elektronisk bilnyckel i tvättmaskinen. Arkivbild: Rebecka Kvint / HN, Yvonne Åsell / SvD / TT

Oaktsam hemtjänst krävs på skadestånd

Bilnycklarna till Mercan åkte med i tvätten och glasrutan krossades när ytterdörren smälldes upp. Kommunen har fått klagomål på att hemtjänsten agerat vårdslöst hemma hos brukare.

ANNONS
LocationLaholm||

Två klagomål med krav på ekonomisk ersättning har lämnats in till Laholms kommun efter händelser i sommar.

I en bostad hittades bilnyckeln i tvättmaskinen. Där kan den enligt klagomålet till kommunen ha legat och skvalpat runt i flera veckor. Bilägarna tvättar inte sin tvätt själva, utan det sköter hemtjänsten.

Bilnyckeln tålde inte badet

Bilnyckeln går till en Mercedes. Den är elektronisk och låser dörrarna med ett knapptryck, men funktionen har förstörts i tvättrumman. Anhöriga har varit i kontakt med en Mercedesåterförsäljare som uppger att en ny nyckel måste programmeras ihop med bilen.

Nu kräver ägarna att kommunen ska ersätta kostnaderna för en ny nyckel.

ANNONS

Fönsterrutan sprack

I ett annat klagomål krävs ersättning för att fönsterrutan i en ytterdörr gick sönder i samband med att hemtjänstpersonal gick ut. Personalen hade soppåsar i händerna och puttade upp dörren så att den flög upp och studsade tillbaka. Rutan sprack när personen reste armbågen och glasbitar föll ner på golvet.

Rutan kostade cirka 4 300 kronor att laga. Ägarna uppger att kommunen erkänt att personalen varit oaktsam.

Kommunen ersätter

– Om det är något som går sönder får brukaren lämna in ett krav på ersättning. När vi kan härleda det till vår personal får man så klart ersättning för saken som går sönder. Så enkelt är det, säger Eva Thelander, vikarierande avdelningschef för kommunens äldreomsorg.

Olyckor kan hända och hemtjänsten är försäkrad, konstaterar hon.

– Ibland är det trångt där man jobbar, om man vårdar någon kring en säng eller så, och något man stöter till kan ramla ner, säger Eva Thelander.

LÄS MER:Narkotikaklassad medicin försvann ur hemtjänstens lokal

LÄS MER:Svåger fick inte ta ett sista farväl

ANNONS