Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Järnvägen i Knäred. Ett godståg passerar på Markarydsbanan. Bild: Jonatan Gernes
Järnvägen i Knäred. Ett godståg passerar på Markarydsbanan. Bild: Jonatan Gernes

Oönskad järnvägsplan kostar tre miljoner

Laholms kommun öppnar motvilligt plånboken för att Trafikverket ska kunna göra den omtalade järnvägsplanen för Knäred.
– Ett bifall under galgen, säger Roland Norrman (M).

När Trafikverket meddelade att det krävs en järnvägsplan för att kunna bygga mötesspår i Knäred var det ett hårt slag mot den planerade persontågstrafiken på Markarydsbanan.

LÄS MER: Persontrafik förbi Knäred tidigast 2027

Järnvägsplanen beskrivs som ett slags detaljplan inför bygget av ett mötesspår i Knäred. Att ta fram ett sådant dokument kommer att försena tågsatsningen med flera år. Dyrt blir det dessutom. 12 miljoner kronor beräknas planen kosta.

– Vi ska betala 23,5 procent av planen, det är just nu 2,8 miljoner. Och vi får vara beredda på kostnadsökningar upp till 3,52 miljoner, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Fastän politikerna hade önskat järnvägsplanen all världens väg kände sig kommunstyrelsen tvingad att betala. Fast med ett tillägg: Laholms kommun kräver att Trafikverket redovisar sina utgifter för planen.

– Man kan bara undra vad det är som kostar 12 miljoner kronor. Det ska bli riktigt spännande att se varför det blir sådana kostnader, säger Erling Cronqvist.

”Vem kan säga nej?”

Att Laholms kommun och Trafikverket har olika syn på kostnadsbilder visade sig nyligen i debatten om den 1,5 kilometer långa cykelvägen som går loss på 13 miljoner.

– Folk är besvikna. Vi får ingen verkstad ut av detta, det är bara en utredning. Men vem kan säga nej? Vi tror ju på de här tågstoppen. Det är ett bifall under galgen, säger Roland Norrman (M) om järnvägsplanen.

Kommunstyrelsen var trots allt helt enig om att ge Trafikverket de begärda miljonerna till järnvägsplanen. Det formella beslutet tas i kommunfullmäktige 27 april.

LÄS MER: C svänger om tågen på Markarydsbanan

LÄS MER: Regionen utreder C-utspel om tågtrafiken

LÄS MER: När centerpartister vänder, det är då det händer

LÄS MER: ”Sveket står ointresserade Hallandspolitiker för”

LÄS MER: Tåg och persontrafik hade kunnat rulla på Markarydsbanan i år

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här