Nytt naturreservat ska lära skogsägare att fälla gran

Ett år försenat, efter en vända till regeringen. Nu har Laholm fått ett naturreservat vid Smedjeån. Där vill länsstyrelsen visa skogsägare hur gran tas bort på bästa sätt.

ANNONS
LocationHishult||

Området utmed Smedjeån nedströms Oxhultasjön utanför Hishult utropades till naturreservat redan i slutet av 2019. Men regeringen rev upp beslutet i somras, efter att Trafikverket hade överklagat.

Länsstyrelsen fick börja om på ny kula.

– De tyckte att vi hade begränsat skötseln av vägarna. Det tyckte nog egentligen jag också. Jag hade gärna ändrat det på studs, men det gick inte när det väl var beslutat, säger Viveka Strand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Kommunens 39:e reservat

Nu är alla parter nöjda. Undantag har gjorts för skötseln av vägarna och de stora elledningarna som går genom det långsmala området. Därmed har naturreservatet Smedjeån Skönhult, det 39:e i Laholms kommun, formellt bildats – för andra gången.

ANNONS

Syftet är att skydda miljön kring vattendraget.

– I den här delen av Smedjeån är naturvärdena jättehöga. Det är fina, strömmande, blockrika bottnar. Det är kvillområden, alltså att vattendraget delar upp sig i flera grenar med små öar emellan, och på några ställen är det svämskog intill, alltså skog där vattnet översvämmar delar av året, som gör det lite mer näringsrikt och ger en annan vegetation.

Den stora vitsen med reservatet är att det ska vara lövskog i stället, för det är mycket bättre för vattendraget.

Safsa och skirmossa

Där trivs flera sällsynta växter och insekter, berättar Viveka Strand. Safsa, en stor och ståtlig ormbunke. Skirmossa, en vacker men hotad mossa som är Hallands landskapsmossa. Flera olika ovanliga sländor, skalbaggar och halvingar.

– Svämlövskogarna behöver nästan ingen skötsel. I ädellövsskogen ska vi hålla efter att det inte kommer gran.

Inom det 33 hektar stora reservatet finns också en del täta, unga granplanteringar. De ska på sikt tas bort.

– Den stora vitsen med reservatet är att det ska vara lövskog i stället, för det är mycket bättre för vattendraget.

Demoanläggning

Närmast ån måste förädlingen göras med stor försiktighet, eftersom mossorna är känsliga för om det plötsligt kommer mycket solljus. Här vill länsstyrelsen ta ett ovanligt grepp och passa på att lära ut skogsvård till skogsägare.

– Av de täta granskogarna har vi tänkt göra en demonstrationsanläggning, för att visa hur man kan bedriva skogsbruk utan att skada vattendraget, säger Viveka Strand.

ANNONS
Viveka Strand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.
Viveka Strand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län. Bild: Länsstyrelsen

Som exempel nämner hon att lämna skydd närmast ån när man gallrar och att nyplantera vid avverkning.

Demoanläggningen ska göras med stöd av ett EU-projekt och finnas kvar till år 2030. Några leder för vanliga besökare finns däremot inte i planerna.

Om man tar på sig ett par kängor eller stövlar och är beredd att gå där det är ojämnt så är det väl värt ett besök.

Kängor och stövlar

– Det står i beslutet att det är tillåtet att anlägga en parkeringsplats och en slinga, men jag tror inte att det är något som kommer att ske den närmaste tiden. Det är inte så högt prioriterat och det går ganska lätt att köra dit på en stor väg som går genom mitten.

Däremot är det ganska bökigt att ta sig till de allra finaste, svåråtkomliga delarna längst i väster. Men det ska inte avskräcka mer äventyrliga friluftsentusiaster.

– Om man tar på sig ett par kängor eller stövlar och är beredd att gå där det är ojämnt så är det väl värt ett besök, säger Viveka Strand.

LÄS MER:Nytt försök med naturreservat som regeringen stoppade

LÄS MER:Regeringen river upp och skickar tillbaka ärende till länsstyrelsen

LÄS MER:En naturskön sträcka av Smedjeån har blivit reservat

ANNONS