Fastighetsägaren Mathias Nilsson och gymägarna Roine Johannesen och Stefan Larsson berättade i HP om satsningen i maj. Nu har p-frågan dykt upp som ett mörkt moln på himlen för gymplanerna.
Fastighetsägaren Mathias Nilsson och gymägarna Roine Johannesen och Stefan Larsson berättade i HP om satsningen i maj. Nu har p-frågan dykt upp som ett mörkt moln på himlen för gymplanerna. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Nytt gym kan försenas när p-platser måste utredas

Krav på parkeringsplatser har satt en käpp i hjulet för gymmet som är tänkt att byggas i det före detta tidningshuset på Trädgårdsgatan i Laholm
– Kommunen kräver en särskild utredning, säger Mathias Nilsson, vd på fastighetsägaren Gunnohus.

ANNONS
LocationLaholm||

Träningsföretaget Take Care och Mathias Nilsson presenterade planerna för några månader sedan. Idén är att bygga om före detta LT-huset till ett centralt beläget gym.

Meningen var att sätta i gång i februari 2021, när vuxenpsykiatrin flyttat ut ur lokalerna.

LÄS MER:Träningsföretag etablerar nytt gym i gamla tidningshuset

Men bygglovet har hakat upp sig. Något gym har inte tidigare etablerat sig i centrum, och därför finns det inga färdiga regler kring hur många parkeringsplatser som kan behövas.

– Det finns en parkeringsnorm, men verksamheten gym är inte angiven i parkeringsnormen. Därför kräver kommunen en särskild utredning, säger Mathias Nilsson.

Han har hjälp av en konsult, men nu i semestertider har han fått begära extra tid till slutet av augusti för att reda ut parkeringsfrågan.

ANNONS

Mathias Nilsson tycker förstås inte att det skulle behöva vara så svårt.

– 200 meter bort ligger parkeringen som kommunen hyr av Staffan Påhlsson. Och på Trädgårdsgatan är det aldrig några problem att parkera, säger han.

– Och när vi har skrivit till kommunen anser vi att det här är ett citygym. Vi förväntar oss att kunderna cyklar eller går dit.

Joachim Enggren är bygglovshandläggare på Laholms kommun. Han säger:

– När det är en verksamhet som inte är upptagen i parkeringsnormen kan eller bör man göra en utredning för att lyfta fram parkeringsbehovet. Det handlar om vilken typ av gym man har, besöksantal, omsättning och storlek. Utredningen behövs för att kunna få fram vilket behov gymmet bidrar med.

Förutom det här gymmet ska Nordic Wellnes etablera sig i nybygget på gamla Shelltomten. Är det oklart kring parkeringbehovet där också?

– Jag har inte handlagt det ärendet och kan inte riktigt uttala mig om det. Men skillnaden här är att det handlar om en ändring från en verksamhet som haft ett visst behov till någonting annat, säger Joachim Enggren.

Mathias Nilsson befarar att parkeringsfrågan kan göra att bygglovet för Trädgårdsgatan drar ut på tiden.

– Hur lång tid det kan ta med den här utredningen är det ingen som vet. Det är inte alls säkert att gymmet kan flytta in till 1 februari, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Glänningesjö kan bli ny hemvist för Friskis och svettis

LÄS MER:Friskis känner sig utkastade från Nyby

ANNONS