Nyföretagare med egen gård och shop

Våga testa om du tror på din idé. Så tycker 21-åriga Linnéa Andersson som har startat eget hemma på gården i Fågelsång. Tillsammans driver hon och sambon en webbshop och så småningom gårdsbutik.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Det är lätt att tänka sig att fåglarna sjunger både vid morgonsol och kvällssol på gården som Linnéa och Anton har döpt till Lilla Fågelsång. Solen går ned i slänten bakom ladugården. Det är grönt och frodigt och det finns stora träd som har stått på den här platsen i många, många år och ger behaglig skugga på delar av fastigheten.

Här finns det plats både för djur och en ung familj. Linnéa Andersson 21 och Anton Blomster 25, är nystartade företagare med stor vana vid djur. Och hus har de redan hunnit ha inne i Våxtorp. Nu tänker de sig sin framtid här på gården i Fågelsång. Att bo på landsbygden känns hemvant för dem båda, eftersom det är så de är uppvuxna.

ANNONS

Med gott om plats kan de också utveckla sin affärsidé. De startade företaget hösten 2019 och har tänkt sig att sälja lammkött från egen uppfödning med 45 tackor och lamm. De säljer redan ägg från sina cirka 30 värphöns.

Men Linnéa är också igång med sin webbshop där hon säljer barnböcker, svensk honung och inredning. Skinnen från lammen ska också säljas framöver.

– Kanske vi kan ha en gårdsbutik här hemma, längre fram. Det hade varit kul, säger Linnéa som gillar tanken på egen firma.

– Jag har alltid sagt att jag vill vara min egen chef.

Linnéa är utbildad florist. I sommar har hon jobbat i receptionen på lasarettet i Halmstad. Hennes yrke är annars att mjölka kor. Men egenföretagare är alltså det som hägrar.

– Målet är att en av oss ska kunna jobba halvtid och vara hemma på gården på halvtid. Vi får se hur det utvecklas.

Anton har varit pappaledig på heltid nu med sonen Arvid som snart fyller ett år, men jobbar annars på Skanska som vägarbetare.

Han supportar Linnéa till 100 procent i hennes företagsidé. Han har vana vid att sköta får och hon är van vid att ha hästar. Tillsammans håller de nu på att skapa något som de tror på. De har också uppbackning av Linnéas mormor som hjälper dem med bokföringen.

ANNONS

Linnéa vill gärna inspirera andra unga att starta eget.

– Det är bara att våga och göra, brukar jag säga. Många kanske tvekar för att de tycker det är dyrt, men det dyra för oss var att köpa in de första hönorna. Men sedan har vi ju tjänat in de pengarna.

Linnéa och Anton har känt av corona-krisen precis som alla andra som har en verksamhet. Men detta har de kunnat lösa.

– Vi säljer via vår Facebook-sida där folk kan beställa och hämta själva här hemma hos oss. Eller så möts vi med varsin bil och på så vis undviker vi trängsel.

– Vi säljer våra ägg på reko-ring i Halmstad och Ängelholm. Där förbeställer kunderna via reko-rings Facebook. Vi tar betalt via swish innan utlämning. På så vis förhindrar vi köbildning.

Snart ska lille Arvid skolas in på förskolan. Samtidigt pågår renovering av fönstren på familjens hus. Och samtidigt funderar Linnéa förstås på nästa drag i sin företagssatsning.

LÄS MER:Ett Reko sätt att handla mat

LÄS MER:Rekoringen – digitalt för att sälja lokalt

LÄS MER:Förslag om höjt pris på lammkött välkomnas

ANNONS