Det aktuella ansiktsvisiret är inte detsamma som på bilden.
Det aktuella ansiktsvisiret är inte detsamma som på bilden. Bild: Mikael Fritzon/TT

Nya visir för miljonbelopp fungerade sämre

När man fick veta att ansiktsvisiren som användes i Laholms äldrevård inte var godkända för att hantera covid-19 byttes alla ut. Ny visir kostade regionen över en miljon kronor men fungerade sämre än de förra och har gått sönder, rapporterar SVT Nyheter Halland.

ANNONS
LocationHalland||

I veckan kunde HP berätta att produkten Visir Cetro 2019, som användes på bred front i Halland, inte var godkända för att hantera patienter eller brukare med covid-19.

På Laholms äldreboende kunde man redan på fredagen, då Arbetsmiljöverket delgav ett muntligt beslut om att visiret inte får användes, byta ut alla på en timme.

Drygt en miljon kronor för ny skyddsutrustning

Region Halland, som köper in och levererar visiren, delger nu att man till en början köper in nya, godkända visir för totalt 1 125 000 kronor.

De kostar 15 kronor styck, exklusive kringkostnader. En första beställning är lagd om 15 000 stycken visir och en andra på ytterligare 60 000 av produkten.

ANNONS

Hur mycket de icke godkända visiren har kostat har inte Region Halland sammanställt ännu. Deras kommunikationschef, Charlotte Nilsson Bibin, kommenterar händelseförloppet över mejl.

– Vårt fokus är just nu att alla verksamheter ska ha de visir som är godkända av AMV (Arbetsmiljöverket) för covid-vård.

De nya visiren är sämre

På fredagen, en vecka efter att Arbetsmiljöverket först förkunnade att felaktiga visir använts, har alla de otillåtna visiren bytts ut i kommunerna.

– I många av hälso- och sjukvården pågår bytet. Ska vara klart senast idag, skriver Nilsson Bibin till HP på fredagen.

Ett annat problem har dock uppstått. När de nya ansiktsvisiren började användas upptäckte personalen att de höll sämre kvalitet och gick sönder, något som SVT Nyheter Halland har rapporterat om.

– Vi gick från fungerande icke godkända visir till godkända men icke fungerande, säger tf regiondirektör Cristine Karlsson till SVT.

Nu ska de delarna på de nya skydden som inte fungerar bytas ut.

– Nu måste vi noggrant följa att de nya visiren eller de delarna håller bättre kvalitet så att vi har säkra visir för våra medarbetare.

LÄS MER:Äldrevården förbjöds använda visir – drabbar även sjukvården

LÄS MER:Här vårdas de sjukaste covid-19-patienterna – rapport från insidan

LÄS MER:Skyddsutrustning på väg att tryta i Laholms vård och omsorg

ANNONS