Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nya korthålsbanan tar form - hoppas vara klar till sommaren

Nästa år öppnar Laholms GK:s nya korthålsbana. Banan är en del i projektet att locka fler juniorer till klubben.

När man svänger av väg 24 öppnar den nya korthålsbanan på Laholms Golfklubb upp sig. Än är bara formen färdigställd, gräset ska få växa under vintern och våren. Klubben hoppas att den nya banan ska hjälpa till att vända trenden med sjunkande antal aktiva juniorer.

– Vi identifierade att vi måste göra något och tänkte en korthålsbana där juniorerna kan nå till hålen, säger klubbchefen Jyrki Välimäki.

En bra start för nybörjare

Klubben fick ihop 4,4 miljoner kronor i bidrag varav 3,1 miljoner från Allmänna arvsforden. Den nya banan ska bli en bra start för golfspelare som sedan kan gå vidare till 9- och 18-hålsbanan. I början på november kom banbyggare från England för att forma den nya korthålsbanan som är ritad av arkitekten Christian Lundin.

– Det är en unik bana i toppklass hälsar han. Den är byggd med syftet att passa alla, säger Jyrki Välimäki.

På hål fem finns en bunker mitt i greenen. Och för att banan ska få plats har två av hålen på 9-hålsbanan blivit kortare. Längsta hålet på nya banan blir 90 meter och det kortaste 40 meter.

Hur skulle ni beskriva banan?

– Den är väldigt kuperad, tanken är att det ska kunna hända mycket med bollen på banan. När man pratar med engelsmännen beskriver de banan som att den ska vara lite ”humpy bumpy”, säger banchefen Mattias Eriksson.

Våtmark i dungen

Den nya banan var först tänkt att ligga i dungen mellan rangen och klubbhuset men sankmarken hade gjort banan orimligt dyr och området var för litet. Istället placerades banan utmed väg 24 och i dungen är det tänkt att bygga en våtmark.

Målet är att öppna banan till sommarsäsongen För att få fler unga att börja spela sänker de avgifterna för alla medlemmar och låter ungdomar spela gratis på korthålsbanan.

– Vi kommer också ut och besöker skolor, gör aktiviteter och håller träningar för att locka intresse, säger Jyrki Välimäki.

Flyttar alla bunkrar

Klubben har satsat stort på anläggningen den senaste tiden och byggde i fjol om sin 9-hålsbana. Nu bygger de dessutom om sin 18-hålsbana som blir klar till nästa säsong.

– Vi bygger om och flyttar alla bunkrar. Banan får en ny karaktär, säger Jyrki Välimäki.

Klubbchefen tror att de knäckt koden för att få tillbaka juniorerna. Inom några år hoppas han att klubbens 90 juniorer är dubbelt så många. Ett steg i rätt riktning när det gäller sänkt medelålder och ökat antal medlemmar har tagits i år, tack vare pandemin.

– Vi har haft rekordmånga besökare. Från mitten på juni har inkomsten hela tiden varit större än samma vecka förra året, säger Jyrki Välimäki.

LÄS MER: Så fördelas pengarna från kommunens pandemifond

LÄS MER: Laholms GK:s färska satsning på footgolf gav dem SM redan i år

LÄS MER: Golfklubben får in mer pengar till nya korthålsbanan

LÄS MER: Välgörande miljonregn faller över Laholms GK

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här