Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nya boendet uppe rekordsnabbt

Elva brukare har flyttat in på det nya, tillfälliga särskilda boendet i Våxtorp. Detaljer återstår innan rekordbygget är färdigt och HP fick komma in och titta.

Det särskilda boendet Solgården i Våxtorp har varit uttjänt och skulle tömmas senast den 30 juni. Det dröjde länge innan den tillfälliga lösningen blev klar, men så sent som i fredags eftermiddag fick anställda reda på att de kunde flytta in i det nya paviljongboendet. Under måndagen flyttade de första brukarna in på Båstadsvägen 7A. Inledningsvis kommer 24 av platserna att fyllas.

– Denna och nästa veckan är vi på två arbetsplatser. Det är tufft för personalen och en stor omställning för de boende. En flytt är en flytt och de som ska flyttas är inte 20, säger enhetschefen Susanne Andreasson.

Ytorna är desamma i de två avdelningarna som har 40 platser, jämfört med 32 på Solgården. Köket på det tillfälliga boendet är annorlunda. På Solgården fanns ett tillagningskök, på Båstadsvägen 7A finns bara ett mottagningskök dit maten levereras från Randerslund.

– Vi har fått signaler från personalen som säger att de är nöjda. Här är förhöjd tillgänglighet i till exempel badrum så att personalen slipper trängas med en vägg, säger Caroline Jonsson, projektledare på socialtjänsten.

Bättre arbetsmiljö

De nämner bättre boende- och arbetsmiljö med luftigare lokaler, bättre inomhusklimat och bättre luft.

– Utemiljön på Solgården var fin men den har inte kunnat användas eftersom det stack upp en platta här och där. Här finns fin utemiljö när vi får lagt gräset, säger Susanne Andreasson.

Vecka 16 sattes den första modulen på plats. För åtta veckor sedan stod Caroline Jonsson och Susanne Andreasson framför bygget och såg sju moduler. Sedan dess har resterande 46 delar ställts i ordning och det har på riktigt blivit ett särskilt boende.

Var ni oroliga över att inflyttningsbeskedet drog ut på tiden?

– Jag hade fjärilar i magen men var ändå rätt säker på att det skulle bli av, säger Susanne Andreasson.

Återstår arbete med utomhusmiljö

Röda Korset har hjälpt till att flytta brukarna mellan boendena. En efter en har de flyttats och volontärerna från Röda korset har haft tillgång till all skyddsutrustning.

På onsdag nästa vecka flyttas de sista boende från Solgården och båda avdelningarna på Båstadsvägen 7A är färdiga. Sedan återstår plantering av buskar, sådd av gräs och iordningställande av utemiljön med en paviljong.

Tomas Paulsson, ansvarig på Adapteo som byggt boendet, säger att boendet är uppfört på rekordtid.

– Det är en komplex byggnad som är svår att lyckas med. Vi har fått jobba kvällar och helger för att klara det. Anledningen till att vi klarade det är att badrum och kök var förproducerade och kom färdiga i paviljongerna, säger Tomas Paulsson.

Det tillfälliga boendet har ett bygglov på fem år. Caroline Jonsson tror att boendet kommer användas under hela bygglovstiden.

LÄS MER: Bedrövligt skick på Solgården i Våxtorp

LÄS MER: Både våxtorpare och politiker vill ha Solgården kvar

LÄS MER: Laholmshem vill utrymma Solgården redan nästa år

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här