Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nya ägare vill väcka liv i Marias camping

Öppet året runt och inriktning mot familjer. Två kusiner har köpt Marias camping i Mellbystrand. De saknar erfarenhet, men inte idéer.
– En liten pärla på västkusten är väl tanken, säger Fredrik Nilsson.

Tanken väcktes vid en släktträff.

Fredrik Nilsson frågade sin kusin Lennart Ekberg om de inte skulle göra något ihop. Driva en camping? Fredrik 43 år, ingenjör som jobbade med provning på Volvo personvagnar. Lennart 61 år, fönsterputsare som byggt upp Ekbergs fönsterputs och städ med 160 anställda. Ja, varför inte!

– Vi har alltid trivts ihop. Vi gillar camping och kände att vi vill ta ett nytt steg i livet, säger Fredrik Nilsson.

Strandnära läge

Kusinerna från Västra Götaland började leta efter campingar med strandnära läge och fann vad de sökte vid Laholmsbukten i södra Halland.

Strax efter midsommar tog de över den största campingen i Laholms kommun. Arrendet är på tio år.

Jag kan uppleva det som en camping som har somnat av de sista åren.

Någon tidigare erfarenhet av turismbranschen har de inte.

– Inte på den sidan disken. Vi har bara campat genom hela våra liv.

Och ingen anknytning till Mellbystrand att skryta om heller.

– Jag har fotat ett bröllop där en gång i tiden och Lennart hade en före detta svärmor som varit där nere på koloni. Det var de enda kopplingarna vi kunde hitta när vi letade.

Camping som somnat av

Nu rustas det för fullt inför nästa säsong, som börjar i april. Servicehus målas, bokningssystem görs om, hemsidan snickras ny.

Behov av kärlek. De nya ägarna vill väcka nytt liv i campingen, som de anser har somnat av på senare år. Bild: Jonatan Gernes
Behov av kärlek. De nya ägarna vill väcka nytt liv i campingen, som de anser har somnat av på senare år. Bild: Jonatan Gernes

Fredrik tittar menande på en av stolparna med flagnad målarfärg och konstaterar att ”här finns utvecklingspotential”.

– Jag kan uppleva det som en camping som har somnat av de sista åren. Jag hoppas att vi ska kunna väcka liv i den och skapa en bra familjecamping. Vi har väldigt breda och öppna planer, men det hänger på vad vi kan och får göra.

Åretruntbutik

Campingägarna tar själva över butiken och efter nästa säsong även restaurangen Marias krog, som båda har drivits av omskrivna Tysken AB.

– På sikt har jag en tanke att vi ska kunna driva den som åretruntbutik. Vi vill skapa en mötesplats där man kan äta gott, må väl och njuta av livet. Just nu är det svårt med event och andra saker, men vi ser allt från dansmöjligheter till företagsevent.

Första sommaren blev speciell. Pandemin satte stopp för gästerna från Tyskland, Danmark och Norge, som brukar stå för en tredjedel av beläggningen. Men svenskarnas hemester vägde upp till ett hyggligt år ändå.

Då pratar vi inte lyxigaste, utan en mysig camping där både gäster och personal trivs.

Och än är säsongen är inte helt över. Numera går de 21 stugorna att boka året runt. Det finns tankar att de 245 campingplatserna ska följa efter till nästa vinter.

– Det är mycket på gång. Vi har som mål att bli en av västkustens finaste campingar. Då pratar vi inte lyxigaste, utan en mysig camping där både gäster och personal trivs, säger Fredrik Nilsson.

LÄS MER: Svemestereffekt gynnar campingar i sommar

LÄS MER: Hotell vid stranden klubbat – utan klar entreprenör

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här