Handlar upp igen. Laholmshems vd Stefan Lundström har haft svårt att hitta byggare till Glänningeskolan. Ny upphandling lär det bli.
Handlar upp igen. Laholmshems vd Stefan Lundström har haft svårt att hitta byggare till Glänningeskolan. Ny upphandling lär det bli.

Ny upphandlingstur på förslag för skola

Styrelsen för Kommunfastigheter ska om ett par dagar ta ställning till för hur de ska gå vidare med upphandlingen för Glänningeskolan. Tjänstemännen förordar nu en ny upphandlingsrunda.

ANNONS
|

Kommunfastigheter sneglade på möjligheten att gå vidare med att förhandla fram ett bra pris med de byggare som visat intresse för att ta sig an kommunens största byggprojekt på länge, när det visade sig att ingen lade något anbud på bygget.

Möjligheten att göra på det viset har de fortfarande.

Men efter att tjänstemännen och kommunens jurist djupdykt i de juridiska skrifterna kommer förslaget att Glänningeskolan får gå ut på en upphandling till läggas fram till Kommunfastigheters styrelse.

–Det är en så stor fråga att styrelsen får avgöra det hela. Men är det så att vi går vidare med det förhandlade förfarandet, det vi då riskerar är åratal av juridiska processer med dem som inte fick vara med eller inte fick jobbet tillslut, säger Stefan Lundström, som är vd för Kommunfastigheter och Laholmshem.

ANNONS

På torsdag i nästa vecka ska styrelsen ta ställning till hur de ska göra.

–Anledningen till att vi inte fått något svar är att man inte hinner med i den här byggkonjunkturen. Man borde klara sig på en byggtid på 15 månader men som det ser ut i dag har inte byggarna resurser att sätta i gång direkt, säger Lundström.

Han fortsätter:

–Det är stora risker att ge sig in i ett förhandlat förfarande. Vi har landat i att det är bättre att göra om upphandlingen, det är också det som lagstiftningen förordar om man kan göra om upphandlingen, säger Stefan Lundström.

Glänningeskolan var planerad att stå färdig till höstterminen 2018. När man sedan fick snegla på det förhandlade förfarandet trodde Kommunfastigheter att vårterminen 2019 kunde vara realistisk, men när en ny upphandlingsrunda blir aktuell skjuts ett troligt öppnande av skolan till höstterminen 2019.

– Vi justerar datumet i under-laget som är färdigt och beslutar styrelsen enligt förslaget ska anbuden vara inne till sista januari, säger Stefan Lundström.

Fakta: Glänningeskolan

Med plats för 475 elever och en budget på 171 miljoner kronor blir den kommunens största F-6-skola.

Skolan får byggas i två våningar och får en fullstor idrottshall.

Tidsplanen var att bygget skulle börja i januari och pågå i ett och ett halvt år. Den nya skolan skulle öppna höstterminen 2018. Men blir försenad i minst ett år.

Om ingen lagt anbud men det funnits intressenter, kan man inom upphandlingslagen gå vidare och förhandla med dessa för att ändå kunna ta processen framåt – en modell som nu inte förordas.

ANNONS