Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Gustafson är nyanställd bibliotekarie på Glänningeskolan och har i uppdrag att bygga ut det lilla bibliotek som finns i dag.  Bild: Evelina Gunnarsson
Therese Gustafson är nyanställd bibliotekarie på Glänningeskolan och har i uppdrag att bygga ut det lilla bibliotek som finns i dag. Bild: Evelina Gunnarsson

Ny teknik för boklån installeras på biblioteken

Laholms kommun satsar på självutlåningsteknik på biblioteken. Först ut är Stadsbiblioteket och Glänningeskolan. På skolan ska ett helt nytt bibliotek ta form.

Therese Gustafson gör sig hemmastadd på sin nya arbetsplats på Glänningeskolan. Hon är sedan första mars bibliotekarie på skolan och ska forma det som ska bli skolans bibliotek.

– Det är speciellt att vara ny och få till en verksamhet medan allt annat är påverkat av corona, säger bibliotekarien Therese Gustafson.

Hindrar det dig?

– Nej det är mer när man är ny och ska skapa nätverk och få till samarbeten som det blir lite svårare, säger Therese Gustafson.

Ny på låg- och mellanstadiet

Hon har tidigare jobbat på Nyhemsskolan i Ängelholm och är van vid högstadieelever. Att komma till låg- och mellanstadiet är något nytt. Till sin hjälp har hon den färdiga verksamheten på Vallbergaskolan att gå efter.

– På högstadiet är biblioteket friare. Där är det både klassrum, bibliotek och fritidsgård, säger Therese Gustafson.

Det är inte bara folkbiblioteken som får ny teknik för utlåning av böcker. Även skolbiblioteken står på tur och på Glänningeskolan ska de nya biblioteket få ny utrustning. Bild: Evelina Gunnarsson
Det är inte bara folkbiblioteken som får ny teknik för utlåning av böcker. Även skolbiblioteken står på tur och på Glänningeskolan ska de nya biblioteket få ny utrustning. Bild: Evelina Gunnarsson

På Glänningeskolan ska hon starta upp biblioteket och verka läsfrämjande på skolan. Det kan både handla om klasser som kommer till biblioteket eller att hon gör klassbesök. Tre dagar i veckan är hon på Glänningeskolan och en dag på skolbiblioteket i Vallberga. Tanken är att biblioteket på Glänningeskolan ska stå klart tills efter sommarlovet.

Bokpaket välkommet tillskott

Sedan i mars har hon strukturerat upp de böcker som fanns och börjat beställa in nya. Bokpaketen från bokhandeln som sponsrats av Laholms sparbank är också ett välkommet tillskott.

Ännu mer inredning ska beställas och biblioteket ska få teknik för självutlåning. Det är en satsning som Laholms kommun gör på både skolbiblioteken och stadsbiblioteket med dess filialer i Knäred och Våxtorp. Privatpersoner kan själv med hjälp av lånekort eller körkort låna sina böcker.

På stadsbiblioteket finns en dator där böckerna lånas och en annan för återlämning. Kunderna slipper stå i kö, samtidigt som de inte behöver visa vilka böcker de har lånat.
På stadsbiblioteket finns en dator där böckerna lånas och en annan för återlämning. Kunderna slipper stå i kö, samtidigt som de inte behöver visa vilka böcker de har lånat.

– Det har varit på gång i flera år och underlättar för oss så att vi kan lägga mer tid på vårt huvudsakliga jobb. De flesta bibliotek i Sverige har haft detta i 10-15 år, säger Martina Bogren, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Tekniken till samtliga bibliotek

Självutlåningen har varit i gång på stadsbiblioteket sedan en dryg vecka tillbaka och utrustning finns på plats på filialerna i Knäred och Våxtorp. Där har arbetet med att skanna in böckerna påbörjats och biblioteken håller på att bli modernare. Inom en snar framtid ska det också beställas utrustning till samtliga skolbibliotek.

– Vi tycker det har varit dags rätt länge men så fick vi investeringspengar förra året som gjorde att vi kunde beställa detta, säger Pia Kyttä, biblioteksassistent.

– Läsarna verkar uppskatta det. Man behöver inte stå och köa. Samtidigt som vi finns kvar för de som inte kan eller vill låna via tekniken. Det är också bra ut integritetssynpunkt för ingen ser vad du lånar, säger Martina Bogren.

LÄS MER: Läsglädje när skolorna fick ta emot bokpaket

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!