Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravhögen i Hasslöv drog tusentals besökare i fjol och kommunen förbereder sig för något liknande i år. Gästernas önskemål om ordentliga toaletter ska uppfyllas. Fast inte i det klassiska dasskjulet, som dock får stå kvar som ett annat slags fornminne på fastigheten.
Gravhögen i Hasslöv drog tusentals besökare i fjol och kommunen förbereder sig för något liknande i år. Gästernas önskemål om ordentliga toaletter ska uppfyllas. Fast inte i det klassiska dasskjulet, som dock får stå kvar som ett annat slags fornminne på fastigheten.

Ny publiksuccé väntas till gravhögen

Laholms kommun har köpt på sig parkeringen vid bronsåldersgraven och det återuppståndna besöksmålet ska i år begåvas med nya toaletter.
– Hur vi ska göra med marknadsföringen blir en svår fråga, säger turistchef Jonas Heintz.

När Lugnarohögen återöppnades i fjol, mitt i pandemin, fick Laholms kommun uppmana folk att inte komma för många.

Ändå blev det en besökssuccé.

– Vi hade över 3 000 besökare trots att vi inte fick marknadsföra oss alls. Jag har tittat på gammal statistik och då brukade publiken ligga på 1 500. Utom ett år – när kungaparet var där, säger Jonas Heintz som tror att minst lika stora skaror som förra året kommer till gravhögen i år.

LÄS MER: Förlängd säsong för återinvigd gravhög

LÄS MER: Kommunen ger upp hoppet om toaletter vid Lugnarohögen i år

Ett klagomål i fjol gällde bajamajorna. Besöksmålet har fortfarande inte ens vatten indraget. Men det är beställt hos LBVA och under säsongens gång ska toaletter byggas.

Ny toalettbyggnad bredvid utedasset

– Vi hade tänkt bygga dem i det befintliga utedasset, men det gick inte. Vi kommer att få bygga en ny toalettbyggnad intill, säger Jonas Heintz.

Utedassen. Bild: Evelina Gunnarsson/Arkiv
Utedassen. Bild: Evelina Gunnarsson/Arkiv

Kommunen har också köpt loss parkeringen, som tidigare varit privatägd. Förre ägaren ville slippa ansvaret för eventuellt läckande bilar och fick en slant för markbiten. Lagfarten blev klar i förra veckan.

I maj öppnas gravhögen under helger. Under juni till augusti visas den sex dagar i veckan. Hur hårt kommunen vågar marknadsföra högen i år är ännu oklart. Pandemin fortgår som bekant.

– Vi tror att det finns ett stort intresse från Danmark. Marknadsföringen är en svår fråga. Vi hade tänkt göra en riktig invigning i år, men den har vi fått skjuta på. Någon gång vill vi göra det, men det kanske inte blir förrän 2022, säger Jonas Heintz.

LÄS MER: Tio års väntan kunde aldrig firas av Kultur-Laholm

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!