Trio i topp. Gudrun Pettersson (C) är förste vice ordförande, Knut Slettengren (M) ordförande och Ove Bengtsson (S) ledamot i beredningsutskottet för den nya samhällsbyggnadsnämnden.
Trio i topp. Gudrun Pettersson (C) är förste vice ordförande, Knut Slettengren (M) ordförande och Ove Bengtsson (S) ledamot i beredningsutskottet för den nya samhällsbyggnadsnämnden. Bild: Jerry Carlsson

Ny nämnd ska bygga samhället från ax till limpa

Sex gånger fler anställda och fem gånger större budget. Miljö- och byggnadsnämnden sväller rejält när den nu får nya uppgifter och görs om till samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONS
LocationLaholm||

Första vardagen efter årsskiftet såg en ny politisk nämnd dagens ljus i Laholms kommun.

– Man kan säga att vi byter namn och med det får vi nya uppgifter. Det ska frigöra tid för kommunstyrelsen att jobba mer med strategi och vi ska jobba mer med verksamheten, säger Knut Slettengren (M) som förbli ordförande.

LÄS MER:Niklas Wilsson blir chef för samhällsbygget i Laholm

Gatljus och snöröjning

På byggpolitikernas bord hamnar nu frågor om allt från vatten och avlopp, avfall, gatubelysning, snöröjning och stranden till verksamheter som måltidsservice och räddningstjänsten.

Hur påverkar det kommuninvånarna att de här sakerna sköts av er i stället för kommunstyrelsen?

– Tanken är att det ska få stor påverkan. Vi får på det här sättet vara med från ax till limpa. Vi får en sammanhållen samhällsbyggnadsprocess och beslutsgången blir uppspeedad, eftersom vi redan har byggfrågorna.

ANNONS

Enligt Knut Slettengren borgar det bland annat för kortare tider att få fram planer när det ska byggas nya bostäder och industriområden.

– Vi ska bli mycket mer effektiva och leverera bättre resultat, är förhoppningen. Annars är något fel.

300 anställda

Den gamla nämnden var kommunens minsta sett till både anställda och omsättning. Nu ökar budgeten från 28 till 140 miljoner kronor om året och antalet anställda från cirka 50 till 300.

– Kommunstyrelsen flyttar över större delen av sin tidigare budget till vår nämnd, säger Knut Slettengren.

Framför allt tror jag att det blir väldigt mycket samtal i telefonen.

Högsta chef bland tjänstemännen inom den nya samhällsbyggnadsförvaltningen blir Niklas Wilsson som får titeln förvaltningschef. Direkt under sig har han en stab och tre stycken verksamheter: samhällsutveckling (med enheterna byggnad, miljö och drift), samhällsservice (måltid, transport och fordon samt avfall) och räddningstjänst.

– Alla tjänster är inte besatta och det blir lite omflyttningar i stadshuset. Det är väldigt spännande och jag känner på mig att det här blir bra.

Nämndens ordförande Knut Slettergren (M) räknar med att telefonen kommer att gå varm när laholmare vill diskutera frågor som gatlyktor, sophämtning och städning av stranden.
Nämndens ordförande Knut Slettergren (M) räknar med att telefonen kommer att gå varm när laholmare vill diskutera frågor som gatlyktor, sophämtning och städning av stranden. Bild: Jerry Carlsson

Många telefonsamtal

Slettengrens politiska uppdrag förblir deltid på 45 procent, men han räknar med att få mer att göra framöver.

– Det vore konstigt annars. Framför allt tror jag att det blir väldigt mycket samtal i telefonen.

Han syftar på sophämtning, stranden, grönytor, lyktstolpar och liknande frågor ”som allmänheten har många tankar och funderingar om”.

ANNONS

– Jag ska försöka vara så tillgänglig som möjligt. Sedan löser inte jag uppgiften, men jag får lyssna av och hantera det därefter.

LÄS MER:Trubbel med jäv tvingar kommunen att skapa helt ny nämnd

LÄS MER:MED efterlyste nya organisationens nytta för laholmarna

ANNONS