Carna Walle och företaget Laholms fjärrvärme har länge försökt ta sig in på fjärrvärmemarknaden i Laholm. Nu vill bolaget sätta upp en anläggning för att tillverka både biokol och värme på Nyby industriområde.
Carna Walle och företaget Laholms fjärrvärme har länge försökt ta sig in på fjärrvärmemarknaden i Laholm. Nu vill bolaget sätta upp en anläggning för att tillverka både biokol och värme på Nyby industriområde.

Ny fabrik för biokol ska ge fjärrvärme på köpet

Laholms kommun har utsett företagen som ska få bygga fjärrvärme runt om i kommunen. Södra Hallands Kraft och Laholms fjärrvärme vann tävlingen.
– Vi kan erbjuda klimatpositiv fjärrvärme, och det är smått unikt, säger Carna Walle på Laholms fjärrvärme.

ANNONS
LocationKnäred, Laholm, Mellby||

Intresset för att bygga ny fjärrvärme i Laholms kommun har legat och pyrt i flera år. I våras bestämde kommunen sig för att sätta ner foten och göra en tilldelning av några tänkbara områden. De intresserade bolagen fick visa upp sina planer i ett slags tävling.

LÄS MER:Bolag får tävla om att få fjärrvärmekontrakt

I förra veckan tog kommunstyrelsens ledningsutskott sitt beslut.

Södra Hallands Kraft (SHK) tilldelades möjlighet att bygga ur fjärrvärme i det planerade bostadsområdet Östra Nyby och i Knäred.

Laholms fjärrvärme (ett dotterbolag till Bussme Energy) fick utbyggnaden på industriområdena i Nyby och Mellby.

– De har fått besluten nu, och det är i princip bara för dem att sätta i gång med arbetet. Här finns inga förpliktelser, men vi förutsätter förstås att de kommer att genomföra det som de har visat intresse för, säger kommunens näringslivsutvecklare Patrik Johansson.

ANNONS

Fabrik för biokol ska ge fjärrvärme

Laholms fjärrvärme ligger långt framme. Företaget har reserverat en tomt på den nya delen av Nyby industriområde, där man vill starta tillverkning av biokol redan nästa år. Överskottsvärmen därifrån ska bli fjärrvärme.

– Fjärrvärmen är något av en restprodukt. Det är nästan lite omvänt jämfört med hur vi har resonerat tidigare, säger projektledaren Carna Walle.

Hon beskriver biokol som en produkt som ”är väldigt i ropet nu”. Träkolet framställs genom pyrolys i något som kan liknas vid toppmoderna och rena kolmilor, men meningen är inte att produkten ska eldas upp. I stället används den som jordförbättringsmedel.

På så sätt går den koldioxid som lagrats i träden inte ut i atmosfären. Resultatet blir en minskning av koldioxid i luften.

– Vi har gjort tester med biokol i våra befintliga fjärrvärmeanläggningar i Svedala och Munka Ljungby med goda resultat. I Laholm ska vi ha ett samarbete med LBC Ängstorp som är en stor jordproducent i Halland, säger Carna Walle.

SHK värmer med flis, jordvärme och gas

Södra Hallands Kraft skissar på två helt skilda lösningar för Knäred och för Östra Nyby. I Knäred är tanken att ersätta den nuvarande gasoleldade fjärrvärmeanläggningen med en flispanna.

– Vi har tänkt oss att använda biobränsle från Knäredssågen, säger SHK:s vd Tommy Karlsson som dock påpekar att företaget kommer att behöva externt stöd för moderniseringen i Knäred.

ANNONS

I Östra Nyby vill SHK generera värmen dels med jordvärme, dels med biogas.

– Allt är inte spikat eftersom vi inte vet hur planen för Östra Nyby kommer att se ut. Men tanken är en hybridlösning där vi kombinerar värmepumpar med biogas. Helt fossilfritt, ungefär som vi har byggt i Trädgårdsstaden, säger Tommy Karlsson.

LÄS MER:Laholms Fjärrvärme går miste om 63 miljoner

LÄS MER:Laholms Fjärrvärme kan förlora bidrag

ANNONS