Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christopher Brand är Laholms kommuns nya upphandlingschef. Han kommer närmast från en tjänst som upphandlingsansvarig i Bollebygd. Bild: privat, Jonatan Gernes
Christopher Brand är Laholms kommuns nya upphandlingschef. Han kommer närmast från en tjänst som upphandlingsansvarig i Bollebygd. Bild: privat, Jonatan Gernes

Ny chef ska få slut på upphandlingsskandaler

Upphandlingsenheten har varit för tandlös. Nu anställs en ny chef som ska sätta stopp för nya upphandlingsskandaler på kommunen.

Efter vinterns avslöjanden om att Laholms kommun under många år köpt varor och tjänster för mångmiljonbelopp inom serviceområdet helt utan konkurrensutsättning beslutade kommunstyrelsen i februari om åtgärder.

LÄS MER: Massor av oegentligheter i upphandlingar och avtal

LÄS MER: Varor och tjänster för 8,6 miljoner inte upphandlade

Upphandlingsenheten förstärks från två till tre personer och får utökat ansvar för kommunens inköp.

– Syftet är att göra enheten beslutande, inte rådgivande och tandlös, sade vice kommunrådet Roland Norrman (M) i HP.

Komplexa upphandlingar

Tjänsten har under våren annonserats ut två gånger. Nu har en chef för upphandlingsfunktionen, som den nya titeln lyder, anställts.

– Han får två upphandlare under sig men i uppdraget som chef ingår också att vara operativ upphandlare. Vi har sett att vi behöver ha en förstärkning. Upphandlingar blir mer och mer komplexa och kämpiga att jobba med, säger Josefin Thedeby, kanslichef och ansvarig för enheten.

”Laholms ska göra en resa”

Den nya upphandlingschefen heter Christopher Brand och är i dag upphandlingsansvarig i Bollebygd, samma kommun som Laholms kommunchef Anders Einarsson hämtades från för ett år sedan.

– Jag har jobbat i Halland tidigare och ville tillbaka till en Hallandskommun. När chansen kom i Laholm tyckte jag att det verkade spännande. Det är en resa som Laholm ska göra, säger Christopher Brand.

Christopher Brand är ny chef för upphandlingsfunktionen på Laholms kommun. I folkmun blir det upphandlingschef. Bild: Privat
Christopher Brand är ny chef för upphandlingsfunktionen på Laholms kommun. I folkmun blir det upphandlingschef. Bild: Privat

Det är inte en person som är lösningen, men hela vår organisation kan utvecklas

Han är medveten om att kommunen har haft problem och att förväntningarna är höga på den nya tjänsten.

– Alla kommuner har problem när det gäller upphandlingar. Vi får jobba framåt och få så bra resultat som möjligt för invånarna. Det är inte en person som är lösningen, men hela vår organisation kan utvecklas och det är väl det jag ska bidra till, säger Christopher Brand.

Flyttar söderut

Efter examen med inriktning strategiskt inköp 2014 har han jobbat med upphandling i Kungsbacka, Öckerö, på Västtrafik och de senaste två åren i Bollebygd. Han är 29 år och bosatt i Göteborg.

– Det kommer förmodligen att bli flytt till Halmstad. Jag ser långsiktigt för Laholms och min del. Det hade inte varit hållbart i längden att pendla, säger Christopher Brand.

Han börjar tjänsten i Laholm 15 oktober.

LÄS MER: Politiker sopade skandal under mattan

LÄS MER: Skolmöbler för 1,2 miljoner köptes i strid mot reglerna

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här