Hittills har mötesväggar varit lösningen för att kunna besöka anhöringa på äldreboenden. Men nu har det allmänna besöksförbudet upphävts. På bilden är det Maj Lindgren, 103, som har besök av Monika Hultberg Person på Randerslund i Ränneslöv.
Hittills har mötesväggar varit lösningen för att kunna besöka anhöringa på äldreboenden. Men nu har det allmänna besöksförbudet upphävts. På bilden är det Maj Lindgren, 103, som har besök av Monika Hultberg Person på Randerslund i Ränneslöv. Bild: Josefine Ingvarsson/Arkiv

Nu tillåts besök hos äldre – men med många restriktioner

Från och med torsdagen släpps besökare åter in på Laholms äldreboenden. Men det blir ändå inte alls så fritt som förr. Besöken är fortsatt omgärdade av en rad försiktighetsåtgärder.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholm införde besöksförbud på sina sju äldreboenden redan 11 mars. När förbudet nu hävs tror äldreomsorgschefen Kristina Isaksson att det finns ett stort uppdämt behov av kontakt mellan boende och anhöriga.

LÄS MER:Fortsatt besöksförbud hos äldre – trots antikroppstest

– Det tror jag absolut. Det jag fått till mig den senaste tiden är att de äldre mår allt sämre rent psykiskt. Vi tolkar det som att det har med avsaknaden av att få träffa sina nära och kära, säger hon.

Besök på äldreboenden måste bokas på förhand

Men mitt i återseendets glädje måste alla ändå ta hänsyn till risken för spridning av covid-19.

Kommunen har satt upp ett flertal regler. Alla besök måste förhandsbokas, det får bara komma två personer på besök, de får bara träffas i den boendes lägenhet och inte vid måltider. Bland annat.

ANNONS

Alla regler, även sådana som bara gäller för ett specifikt äldreboende, ska i dag finnas publicerade på kommunens hemsida. Liksom information om hur det ska gå till att boka besök och vilka tider som gäller.

Inga kramkalas

– Det är ett slags besöksförbud light. Dörrarna kommer fortfarande att vara låsta och det är inte så att vi öppnar dammluckorna. Är man inte påläst som besökare och bara har hört att besöksförbudet hävs kommer man troligtvis att bli besviken över att det är så här mycket restriktioner, säger Kristina Isaksson.

Ska man inte kramas?

– Nej, en och en halv till två meters avstånd är det som myndigheterna gått ut med, utifrån att viruset är en droppsmitta. Det gäller här också.

Men kan man hindra kramar?

– Vi kommer inte att agera poliser. Men vi kommer att prata, uppmana och vädja till var och ens eget ansvar. Allt med en enda anledning – att skydda våra äldre.

Kristina Isaksson vill höja ett varningens finger.

– Faran är långt ifrån över när det gäller smittspridningen. Smittan ökar i samhället och den ökar även i Halland, samtidigt som vi nu öppnar boendena.

LÄS MER:Maj, 103 år: "Jag hoppas att jag är immun nu"

Tidigare har det bara gått att genomföra besök med plexiglasskiva emellan personerna på äldreboendena.

ANNONS

– Med en mötesvägg per äldreboende har det bara kunnat vara en besökare per gång. Nu öppnas avdelningarna mer. Det blir större rörelse och då öppnas också risken för att vi får in smitta. Den ska vi inte förminska, säger Kristina Isaksson.

Fakta: Regler för besök

För samtliga äldreboenden i Laholms kommun gäller följande regler:

• Besök får ske endast i den enskildes lägenhet.

• Max två besökare per boende och tillfälle.

• Alla besök ska bokas i förväg.

• Besök tillåts inte i samband med måltider.

Besökare måste:

• Stanna hemma vid symptom.

• Tvätta och desinfektera händer.

• Hosta/nysa i armvecket.

• Hålla avstånd.

• Respektera boendets riktlinjer.

• Vilka dörrar och ingångar som får användas bestäms på varje äldreboende. ”Tänk på att de säkraste besöken fortfarande sker utomhus”, manar kommunen.

ANNONS