I nästa steg ska kommunfullmäktige få ta en viljeinriktning att avveckla föreningen.
I nästa steg ska kommunfullmäktige få ta en viljeinriktning att avveckla föreningen. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Nu tas steget för att avveckla Tangons hyresförening

Dyrt att hyra och utan kommunal borgen gick det inte att genomföra tillbyggnadsprojekt. Nu har kommunstyrelsen tagit första steget för att avveckla Tangon i form av kooperativ hyresrättsförening.

ANNONS
LocationLaholm||

– Detta är första steget för att avveckla den här föreningen, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm efter att ärendet varit på KS bord på tisdagsförmiddagen.

Riksbyggen ska ha försökt få andra finansieringsmöjligheter men inte nått några framgångar. Under våren har Laholms kommun och Riksbyggen kommit fram till att Tangons kooperativa hyresrättsförening ska upphöra, vars fastighet inhyser äldreboendet med samma namn.

– Tangon fick inte den kommunala borgen på drygt 100 miljoner av kommunen som man behövde för att bygga ut. De har ett avtal om driften som sträcker sig till 2025. Socialförvaltningen vill heller inte fortsätta att hyra för att det är ett för kommunen dyrt boende att driva, säger Erling Cronqvist.

ANNONS

När kommunen sade nej till att stå för säkerheten för att bygga ut blev det i stället tvärtom, läge för avveckling. Ärendet kommer nu att tas vidare till kommunfullmäktige för att bekräfta en viljeinriktning om att avsluta bostadsföreningen. Dessutom föreslås att KS sedan får uppdraget att arbeta fram ett avtal med Riksbyggen kring avvecklingen. Vad som sedan ska hända med fastigheten är ännu oklart.

– Det som finns kvar är att göra något annat med Tangon, vad det är får vi återkomma till, säger Erling Cronqvist.

ANNONS