Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu ska Komtek bli ett eget spår att gå på Kulturskolan

I januari ska Komtek smygstarta i Laholm igen. Till hösten är det ett valbart spår på Kulturskolan. Något som näringslivet i kommunen jublar över.

För ett par år sedan var en Komtek filial i samarbete med Halmstad igång i Laholm. När Osbecksgymnasiet skulle renovera och bygga om kom det hela av sig. I Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) beslutade nyligen politikerna att Komtek ska vara en del av Kulturskolans verksamhet.

Komtek är en teknik- och entreprenörskapsskola där unga ska få lära sig mekanik, teknik, el, träbyggande, programmering med mera, samtidigt har det kvällstid riktat sig även till vuxna för att reda ut vardagselektronik eller lära ut hur man svetsar.

”Vi går vidare i teknikens bana”

– Att vi går vidare i teknikens bana är rätt självklart för att få fler intresserade till tekniska– och yrkesutbildningar, då behöver man starta tidigt som en språngbräda mot Teknikcollege. Det är ett intresse för teknik man kan ta vara på och bygga upp inom Komtek, säger Ove Bengtsson (C) ordförande i kun.

På Campus Laholm finns nu en Skapandeverkstad i anslutning till verkstäderna där det är tänkt att verksamheten ska kunna husera, med närhet att producera något i metall eller använda 3D-skrivare.

Ingela Månsson, avdelningschef för gymnasieutbildningen. Bild: Kenny Hjälte
Ingela Månsson, avdelningschef för gymnasieutbildningen. Bild: Kenny Hjälte

– Det här är ett sätt att utveckla Laholm, man behöver spänna över fler förmågor. Det kan generera att man stannar kvar och kanske startar ett nytt företag i Laholm, säger Ingela Månsson, avdelningschef för gymnasieutbildningen.

Till en början är det tänkt att fortsätta det samarbete som man haft med Halmstad tidigare och ska dels kunna inspirera pedagoger i förskolan och ha en primär verksamhet upp till 19-åringar. Men att det finns utrymme också för andra.

Drar i gång i januari - en del av Kulturskolan hösten 2021

Kulturskolan har i dag inriktningar som konst och media, scenkonst och musik. Komtek ska också bli en av Kulturskolans inriktningar till hösten 2021.

Eskil Hartman driver Laga rostfritt i Knäred och är ordförande i lokala Teknikcollege Laholm.

– Det gäller att börja i unga år för att skapa ett intresse och bejaka det. Vi hoppas att föräldrarna och ungdomarna ser möjligheterna i detta. Det kan leda till intressanta och kvalificerade jobb i framtiden. Det blir nämligen svårare att hitta utbildade personer att anställa, säger han.

Hartman fick medhåll från Ove Bengtsson, som också driver företag.

– Jag driver själv en firma inom reparation inom hemelektronik och det är svårt att hitta kunniga personer när man ska anställda. Samtidigt har vi haft tur med spontanansökningar, säger han.

LÄS MER: KomTek kan återuppstå

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!