Fibermöte. Fiberbyggaren Gustav Ljungquist fick svara på många frågor när han höll informationsmöte i Edenberga i höstas. Nu är nya möten på gång i Veinge, Hishult, Ysby och Knäred.
Fibermöte. Fiberbyggaren Gustav Ljungquist fick svara på många frågor när han höll informationsmöte i Edenberga i höstas. Nu är nya möten på gång i Veinge, Hishult, Ysby och Knäred.

Nu ska fiber rullas ut till hela landsbygden

Nu säljer IP Only fiber till hela landsbygden i Laholms kommun. Detta efter att företaget har tryckt på startknappen för området sydväst om väg 24.

ANNONS
|

–Vi har fått den anslutningsgrad vi önskade för att komma i gång med planeringen. Vi nådde gränsen för ett par veckor sedan, säger Gustav Ljungquist, regionsansvarig säljare på IP Onlys dotterbolag Bynet.

Önskad täckningsgrad är minst 60 procent av fastigheterna inom ett område.

Över 800 fastighetsägare har tecknat sig för fiber i området som ringas in av väg 24, E 6 och kommungränsen i söder.

– Det som händer nu är att vi håller på att förbereda alla tillstånd och markavtal, så att vi kan sätta spaden i jorden.

När det blir hänger, enligt Bynet, främst på handläggningstiden hos länsstyrelsen.

– Om jag fått bestämma hade vi börjat gräva i förra veckan. Vår förhoppning är att få lov att börja till våren, säger Gustav Ljungquist.

ANNONS

Nästa steg i utbyggnaden är att fibertrådarna också ska rullas ut till kommunens inland. Nyligen gick erbjudandet ut till samtliga hushåll på landsbygden, drygt 5 600,om att få fiber till sin fastighet.

–Vi säljer på hela Laholms landsbygd just nu. Vi ska hålla infomöten i nästa vecka på flera ställen runt om i kommunen. Vi hoppas på lika bra penetration där.

Priset är detsamma oavsett var man bor: 19 900 kronor för en nyckelklar fiberanslutning.

– Det här erbjudandet gäller lika för alla. Både fritidshus, fastboende, och företag inkluderas i detta, säger Gustav Ljungquist.

Han understryker att det gamla kopparnätet håller på att monteras ned. Snart återstår bara mobiltelefon på landsbygden.

Samma budskap trummas in från Laholms kommun: Se till att ansluta bostaden nu, det blir aldrig billigare. Fiber är en investering i fastigheten och för framtiden.

Telia har redan beslutat att stänga telefonstationerna i Göstorp, Hårsabäck, Kåphult, Kärragård, Stackarp, Tureby och Ålstorp i oktober nästa år. Efter årsskiftet väntas nya besked om fler stationer som står på tur.

– Nedläggningen av telefonstationer kanske man inte märker av så mycket nu, men den kommer att påverka starkt framöver. Är man minsta tveksam eller intresserad tycker jag att man ska komma på mötet och ställa sina frågor, säger Gustav Ljungquist.

ANNONS

Fibermötena hålls kvällstid på Veingeskolan på måndag, Hishultsskolan på tisdag, Ysby bygdegård på onsdag och Knäreds bygdegård på torsdag.

ANNONS