Den omtalade stationspendeln mellan busstationen och järnvägsstationen har varit på gång i många år. Viola Dervina fick köra några av de första turerna på måndagen.
Den omtalade stationspendeln mellan busstationen och järnvägsstationen har varit på gång i många år. Viola Dervina fick köra några av de första turerna på måndagen. Bild: Evelina Gunnarsson

Nu rullar efterlängtad stationspendel

Det var ingen rusning till nya busslinje 1 som ska göra det enklare att pendla med tåg till och från Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

Under tidiga måndagsmorgonen gick den första stationspendeln från Laholms bussterminal till järnvägsstationen. Rosie Stenberg körde den nya elbussen under morgonen men hade fram tills klockan halv elva inte varit med om någon rusning.

– Det är coronaviruset. Många är rädda för att åka och så har det varit i flera månader, säger Rosie Stenberg som kört buss i 10 år.

Hon kör bussen när HP hoppar på vid bussterminalen men blir avbytt på Kristianstadvägen. Det tar några minuter innan Viola Dervina, som tar över förarsätet, får igång den nya elbussen som hon aldrig tidigare kört.

Viola Dervina hade inte suttit i den nya elbussen när hon började köra den på måndagsförmiddagen. Efter bara en stund kände hon sig bekväm.
Viola Dervina hade inte suttit i den nya elbussen när hon började köra den på måndagsförmiddagen. Efter bara en stund kände hon sig bekväm. Bild: Evelina Gunnarsson

– Vi har inte haft dessa innan, men det är roligt att de satsar, säger Rosie Stenberg.

ANNONS

Viola Dervina kör vidare mot järnvägsstationen. Amir Mouradi hoppar på, han ska ta tåget till Helsingborg.

– Det här är jättebra. Det här var första gången jag såg att bussarna passade bra med tågen. Det har jag saknat, säger Amir Mouradi.

Han har åkt en hel del tåg tidigare och önskat att bussarna skulle synka bättre med tågen.

– Klockan tjugo i två och tjugo i tre brukar bussen köra när tåget kommer in. Nu kommer det bli mycket bättre, säger Amir Mouradi.

Samtidigt som Hallandstrafiken gick över till sommartidtabell startade de upp stationspendeln som går mellan Laholms bussterminal och järnvägsstationen.
Samtidigt som Hallandstrafiken gick över till sommartidtabell startade de upp stationspendeln som går mellan Laholms bussterminal och järnvägsstationen. Bild: Evelina Gunnarsson

Han tror att fler kommer börja åka kollektivt när de vet att bussarna går.

– När det inte har funnits bussar på helgen eller på kvällarna så har jag struntat i att åka tåg, säger han.

Busslinje 1 gör det möjligt för tågresenärer som reser från Laholm att ta bussen från bussterminalen till järnvägsstationen. Bussen ska ansluta till tåget ett par minuter innan det avgår. Samma sak för de som reser till Laholm med tåg, de kan ta pendeln in till busstationen.

Amir Mouradi uppskattar den nya busslinjen. ”När det inte har funnits bussar på helgen eller på kvällarna så har jag struntat i att åka tåg”, säger han.
Amir Mouradi uppskattar den nya busslinjen. ”När det inte har funnits bussar på helgen eller på kvällarna så har jag struntat i att åka tåg”, säger han. Bild: Evelina Gunnarsson

På järnvägsstationen väntar Viola Dervina i ungefär tio minuter innan hon kör tillbaka till busstationen. Hon har fått veta att hon ska vänta in försenade tåg i tio minuter, sedan lämna.

ANNONS

– Jag ser ju inte om tåget har kommit eller inte. Om det finns kunder här kan jag gissa att tåget har gått, säger Viola Dervina.

Efter 20 minuter i den nya elbussen börjar hon lära sig den och tycker att den är skön att köra. Viola Dervina rullar tillbaka till bussterminalen utan att en enda passagerare hoppar på. Men hon hoppas att pendeln ska få ett uppsving.

LÄS MER:Efterlängtad stationspendel kör igång

LÄS MER:Stationspendel ska knyta tåg till buss

ANNONS