Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Nu kan du bli en av Laholms större markägare

Nu kan du slå dig in på listan som en av Laholms större markägare, enda problemet är att ha de där extra 60 miljonerna tillgängliga för skogsköpet.

Nyligen har mäklarna Skånegårdar, som brukar hantera större lantegendomar, lagt ut 637 hektar mark till försäljning som följer Lagan. Med den storleken på mark hade den nya ägaren lätt slagit sig in på topp tio av största markägare i kommunen, men fastigheterna är tio till antalet och en del finns på andra sidan gränsen till Småland.

– Det som är ovanligt i sammanhanget är att fastigheterna ligger i ett aktiebolag som kan förvärvas av en juridisk person. Det är väldigt attraktivt för personer som har pengar infrysta i sina bolag, då vill man väldigt gärna förvärva skog som investering, säger Dag Magnusson, mäklare och ägare till Skånegårdar.

Han uppger att bara ägandet av själva marken kan ge en avkastning på två procent årligen, genom arrenden och jakträttsavtal. Den aktuella marken har förpackats i ett bolag och döpts till Knäreds skogsfastigheter AB.

– Det är ett dotterbolag i EON-koncernen som man förvärvar där fastigheterna samlats. Det är gamla innehav som de kommit över när de köpt in mindre kraftverk och de vill syssla med kärnverksamheten i stället och säljer därför av dessa innehav, säger Dag Magnusson.

Magnusson menar att vem som helst skulle kunna börja med denna skog. 

– Den har förvaltats professionellt i många år så att det är lätt att förvärva det här, säger Dag Magnusson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här