Björn Hellberg, författare, tennisorakel, tv-personlighet och hedersmedborgare i Laholms kommun, får ett stipendium instiftat i sitt namn. Sonen Eskil Hellberg är en av initiativtagarna.
Björn Hellberg, författare, tennisorakel, tv-personlighet och hedersmedborgare i Laholms kommun, får ett stipendium instiftat i sitt namn. Sonen Eskil Hellberg är en av initiativtagarna. Bild: Henrik Williamsson

Nu hedras Björn Hellberg med ett eget stipendium

Laholmsprofilen Björn Hellberg, 76, får nu sitt namn på ett helt nytt stipendium.
– Det här är smickrande på alla sätt och vis, säger kommunens hedersmedborgare.

ANNONS
LocationLaholm||

Äran och 20 000 kronor ska gå till en välförtjänt pristagare som allmänheten har möjlighet att nominera. Det meddelade initiativtagarna till det nyinstiftade Björn Hellberg-stipendiet vid en pressträff.

Björn Hellbergs son Eskil Hellberg berättade att han och barndomsvännerna Anders Boajé och Magnus Haglind driver ett litet fastighetsbolag och att de länge velat göra något för Laholm.

Bolag, kommun och bank går in i Björn Hellbergs stipendium

– Magnus och Anders tyckte att vi borde göra något med Björn Hellberg och vi kom fram till ett stipendium. Pappa nappade på det direkt. Men han ville ha med kommunen och även Laholms sparbank, säger Eskil Hellberg.

Pandemin har fått dem att vänta in i det sista på att presentera stipendiet.

ANNONS

– Vi hade velat dela ut det inför mycket folk. Men det ser svårt ut. Priset ska delas ut redan 13 november, säger Eskil Hellberg.

Juryn är (nästan) samlad. Kommunens strategichef Fredrik Nilsson, kommunrådet Erling Cronqvist, bankchef Lars-Göran Persson, Eskil Hellberg, Anders Boajé och Björn Hellberg själv sitter i juryn för nyinstiftade Björn Hellberg-stipendiet. Magnus Haglund ingår också men saknas på bilden.
Juryn är (nästan) samlad. Kommunens strategichef Fredrik Nilsson, kommunrådet Erling Cronqvist, bankchef Lars-Göran Persson, Eskil Hellberg, Anders Boajé och Björn Hellberg själv sitter i juryn för nyinstiftade Björn Hellberg-stipendiet. Magnus Haglund ingår också men saknas på bilden. Bild: Henrik Williamsson

Vem kan då få priset? Jo, nästan vem som helst som är verksam i Laholm och har gjort ”betydande insatser”, som det står i stadgarna. Ett kriterium är att pristagaren ska ”kunna betraktas som ett föredöme för sin omgivning”.

Det behöver inte ens vara en enskild person. Man kan nominera en förening eller organisation.

– Det ord vi egentligen trycker mest på är ”föredöme”. Det kan vara inom nästan vilket område som helst, säger Björn Hellberg.

Har lyft fram Laholm i 60 år

Han är förstås glad över att få sitt namn på ett stipendium.

– I 60 år har jag på alla sätt försökt lyfta fram Laholm, i radio och tv och i tidningsintervjuer och på estrader. Nu får jag något konkret och det är jag väldigt glad för. Det här är smickrande på alla sätt och vis.

– Ibland kommer stipendier i efterhand, när man är död. Men det är ju lika bra att ha det medan man fortfarande kan dra andan, säger Björn Hellberg.

Fastighetsbolaget Tricordia, Laholms kommun och Laholms sparbank lägger ihop slanten som delas ut till stipendiaten.

ANNONS

– Björn har betytt och betyder otroligt mycket för att marknadsföra Laholm. Han är kanske vårt starkaste varumärke tillsammans med stranden, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

– Vi blev glada att få frågan om att få vara med. Björn gör så mycket för Laholm, och det känns väldigt rätt att uppmärksamma någon som gör en betydande insats för Laholm, säger sparbankens vd Lars-Göran Persson.

Nomineringen är nu i gång. Den som vill lägga ett förslag ska mejla in namnet och en kort motivering till e-postadressen mailto:stipendie@triacorda.se innan 1 november.

Vinnaren får sitt pris, ett diplom och en middag på Laholms stadshotell 13 november.

– Fredagen den 13. Det är lite ödesmättat, inget för den skrockfulle, skrockar Björn Hellberg.

LÄS MER:Björn Hellbergs hemestertips: ” Besök den skimrande pärlan Laholm”

LÄS MER:Hellberg tillbaka med ny Wall-deckare efter tre år

LÄS MER:Björn Hellberg släpper sina memoarer

LÄS MER:Hellbergs mäktiga svit bryts när Wimbledon ställs in

ANNONS