Nu har skidbackarna öppnat på Vallåsen

Efter rekordsnabb snötillverkning är det på lördagen säsongspremiär i skidbackarna på Hallandsås.

ANNONS
|

Familjen Peetz från Helsingborg hängde på låset till Vallåsen en timme före åkstart.

–Vi var här vid nio redan, för att köpa liftkort. Jag tycker att backen är bra med tanke på förutsättningarna. Det har varit dåligt med kyla, säger pappa Johan Peetz.

Barnen Hugo och Karl, nio och tolv år, har längtat efter snön.

–Vi brukar ta uppvärmningen på Vallåsen inför årets skidsemester. I år ska vi till Trysil i Norge, säger mamma Åsa Peetz.

Sara Viktoria Harrig från Slangerup i Danmark åker skidor för andra gången i sitt liv. Hon får lektion av skidinstruktören John Nielsen.

–Jag är här för sjätte året. Det är härligt att vara i gång, säger John Nielsen.

ANNONS

Sara och John håller till i nybörjarbackarna Helsingør och Helsingborg. I stora backen København hoppar Örkelljungabon Samuel Zadig över en snövall och trixar med skidorna i luften.

–Målet i år är att få flest skiddagar hittills i mitt liv. Jag har åkt skidor sedan jag var tre år. Det är kul att åka skidor och leka av sig litet grand i backen. Parken är min grej, säger 19-åringen.

Tre liftar, fyra backar och miniparken är öppna den första alpina dagen för året.


    Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen. Bild: Jonatan Gernes
Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen. Bild: Jonatan Gernes

–Det känns som julafton varje säsong när vi öppnar. Vi har väntat länge på kylan, men öppnar faktiskt en dag tidigare i år än förra året, säger Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen.

Det kunde ske tack vare anläggningens storsatsning på snökanoner.

–Två och ett halvt dygns snöläggning. Så snabbt har det aldrig gått tidigare, säger en märkbart stolt skiftledare vid namn Kalle Gunnarsson.

44 stycken fläktkanoner har pepprat nedfarterna med konstsnö. Belastningen blev ett tag så hög att elnätet inte hängde med. Vid midnatt på trettondedagen blev det totalstopp ett par timmar.

–SHK var på hugget och löste det väldigt snabbt. Sedan drog de hit ett reservkraftverk för säkerhets skull, säger Jesper Malmquist.

Annars satsar anläggningen på att minska sin energiförbrukning.

ANNONS

–Vi har en ny belysning i backen med lågenergilampor. Det ger mer ljus för mindre el.

Lagom till premiären föllett lätt lager natursnö över södra Halland.

– Det spelar ingen roll för oss, all snö här har vi gjort själva. Men det ser trevligt ut att det är vitt runt omkring och gör gästupplevelsen bättre. Förhoppningsvis gör det att fler får lust att åka skidor, säger Jesper Malmquist.


    <strong>Hängde på låset. </strong>Familjen Peetz från Helsingborg använder Vallåsens som uppvärmning inför skidsemestern i Norge. Bild: Jonatan Gernes
Hängde på låset. Familjen Peetz från Helsingborg använder Vallåsens som uppvärmning inför skidsemestern i Norge. Bild: Jonatan Gernes
ANNONS