Nordic Road Service har på uppdrag av Trafikverket börjat gräva längs 24:an i Våxtorp för att öka säkerheten för gång- och cykeltrafikanter.
Nordic Road Service har på uppdrag av Trafikverket börjat gräva längs 24:an i Våxtorp för att öka säkerheten för gång- och cykeltrafikanter. Bild: Evelina Gunnarsson

Nu byggs det för att 24:an i Våxtorp ska bli säkrare

Våxtorp: Arbetet med att göra väg 24 genom Våxtorp säkrare för gång- och cykeltrafikanter har börjat.

ANNONS
LocationVåxtorp||

Trafiksäkerheten på väg 24 har länge diskuterats. Men sedan i förra veckan är Nordic Road Service igång och gräver längs väg 24 i Våxtorp.

I dag markeras cykelbanorna längs vägen med vita linjer. Efter ombyggnationen ska gång- och cykeltrafikanter skyddas bättre.

– Vi ska lägga ny asfalt för att få den mer hållbar. Sen kommer vi att sätta en kantsten på asfalten och när man har satt den så kommer man inte åt att göra en ny beläggning framöver. Eftersom vägen ska bli en gång- och cykelväg så behöver den en bra beläggning, säger Lars Henningsson, platschef på Nordic Road Service.

ANNONS

Billigare än väntat

I tidigare artiklar har HP skrivit att Trafikverket tar åtta miljoner kronor från sin regionala infrastrukturplan för att bekosta säkerhetsåtgärderna i Våxtorp.

Nu siktar Trafikverket på halva summan, med reservation för överraskningar under arbetets gång. Kostnaderna har minskat eftersom vägen visade sig vara tillräckligt bred för att både rymma bilväg och gång- och cykelväg.

– Nu kommer det att kosta mindre pengar och arbetet kommer att gå fortare, säger Linda Larsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Arbetar september ut

Vid Bygatan och bygdegården ska två gång- och cykelpassager byggas. Parkeringsfickan som i dag finns vid hembygdsgården tas bort och in- och utfarten till hembygdsgården ska göras tydligare.

Lars Henningsson tror att arbetet kommer att pågår september ut. Då har de också hunnit räta ut korsningen i höjd med Björbäcksvägen och Fågelvägen så att bilister har 90 graders vinkel när de ger sig ut på 24:an.

När arbetet är färdigt kommer bilvägen vara 0,8 meter smalare än tidigare. Trafikverket har dessutom ansökt hos kommunen om att höja hastigheten från 40 till 60 kilometer i timmen söder om Furuvägen och ytterligare en tätortsportal ska sättas upp efter den befintliga för att sänka hastigheten.

LÄS MER:Åtta miljoner ska göra vägen säkrare för mjuka trafikanter

LÄS MER:Trafikverket vill både sänka och öka farten genom Våxtorp

ANNONS