Nu är det stopp för snuskiga matvagnar runt stranden

Snuskiga matvagnar vid stranden kommer få hållas stängda. Trots påpekanden har bolaget bakom inte registrerat matställena. Men ägaren skyller på kommunen.

ANNONS
LocationMellbystrand|
|

Klagomål om nedskräpning vid en matvagn gjorde att miljökontoret upptäckt att tre matvagnar vid kusten helt saknar tillstånd för att hantera mat. Bolaget bakom matvagnarna, Max Power Halland ekonomisk förening, har fått chansen att komma in med registrering av verksamheterna men inte gjort så. Därför fick de sanktionsavgifter på 15 000 kronor och två av vagnarna måste åtgärda ett antal brister.

– Jag själv skulle inte vilja äta något från de där vagnarna, det räcker att man tittar in och hur det luktar när man sticker in näsan genom luckan. Men alla är ju olika, säger Niklas Fahlstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS

Många brister i matvagnarna

I en vagn så bedömdes bland annat att inredningen var i så dåligt skick att livsmedelssäkerheten inte kan tryggas och glassfrysen inte höll tillräckligt låg temperatur. I en annan vagn var frityroljan smutsig, det fanns inte möjlighet att hålla en bra hygien och utrustningen var solkig. Niklas Fahlstedt påpekar att det är samma lagstiftning som ska följas oavsett om det är en mobil enhet eller en fast restaurang, samt att alla verksamheter måste vara registrerade.

– Vi patrullerar där för att se så att de inte öppnas innan allt står rätt till. Skulle de öppna kommer vi att stänga ner verksamheten direkt, säger Niklas Fahlstedt.

Föreningen bakom matvagnarna är inte nykomlingar i Laholms restaurangvärld. 2018 sökte de alkoholtillstånd för Dallas steakhouse, vid Hästtorget i Laholm. Något tillstånd blev det dock inte för att föreningen och personerna bakom sågs som olämpliga på flera punkter. Föreningen har dock kvar sina kontaktuppgifter till matstället på samma plats.

Tillbakavisar kritiken

När HP når den ansvariga sent på måndagen menar han att kommunen besökt vagnen under dagen och att en vagn kunde vara öppen.

– Jag har registrerat verksamheten tre gånger men kommunen har slarvat bort papperna. Men nu har vi öppet och det är inga problem, inte heller varit några problem med städning. Jag ska överklaga böterna jag fått på 15 000 kronor, säger Max Balci.

ANNONS

LÄS MER:Beslutet: Får inte servera alkohol

ANNONS