Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planer. De blir antingen fem lägenheter eller kontor i Nore Norold-huset på Hästtorget. Lars Axelsson och Carl-Johan Berthilsson i Nemea Fastigheter har inte tagit beslutet än.

Nore Norold-huset bara början för Nemea

Det började med Nore Norold-huset på Hästtorget förra året. Men det var bara början. Nemea tänker fortsätta köpa fastigheter i Laholms innerstad. – Vi förhandlar om att köpa två fastigheter till just nu, säger Laholmsbördige Carl-Johan Berthilsson.

Vi träffar Carl-Johan Ber­­- thilsson och Lars Axelsson, två tredjedelar av fastighetsbolaget Nemea, i Laholmsprofilen Nore Norolds gamla hus på Hästtorget. Den tidigare filmstudion på övervåningen är urblåst och tom i väntan på besked. Antingen blir det fem lägenheter eller kontor.

– Vi har ett företag som vill hyra hela huset, förutom det som vi hyr ut till restaurangen Annabelle, säger Carl-Johan Berthilsson.

Carl-Johan med flera politiska uppdrag för Moderaterna i Halmstad kommun är själv från Laholm, eller mer exakt Veinge. Liksom kompanjonerna i Nemea – Lars Axelsson från Eldsberga och Lars Roswall från Ängelholm – är han inne i fastighetsbranschen sedan tidigare.

Carl-Johan Berthilsson AB äger ett 20-tal lägenheter i Halmstad. Dessutom sitter han i styrelsen för kommunala HFAB och är fastighetschef i Halmstad för Dagon, ett av landets största fastighetsbolag. Och det var på Dagon som han träffade Lars Axelsson. Axelsson har också egna fastigheter vid sidan av sin anställning. Genom Böslid Förvaltning äger han sedan cirka femton år tillbaka bland annat Oxen 3 i Laholm där SEB är den största hyresgästen.

Lars Axelsson hade i sin tur tidigare jobbat med Lars Roswall på Peab. Roswall har också ett fastighetsägarintresse. Så dessa tre herrar gick ihop för att i första hand köpa gamla Nore Norold-huset på Hästtorget.

Dels var det tillfället som dök upp, dels är det ett hus man tittat på sedan man växte upp, säger Carl-Johan Berthilsson.

Efter Norold-affären har fler affärer gjorts. Nu äger bolaget sex hus i centrala Laholm, även ett i Gamleby. Men det här är bara början om man ska tro ägarna själva. Just nu pågår förhandlingar om att köpa ytterligare två centrala fastigheter.

– Jag kan inte säga så mycket om det. Men jag kan säga så mycket som att de ligger centralt inom området från gamla Hempers i söder till Lagan i norr, säger Carl-Johan Berthilsson.

Nemeas affärsidé är att ”förvärva, förädla och förvalta” fastigheter i Laholm och enbart här.

– Laholm, med Gamleby, och den här gamla stadskärnan. Det finns nästan inte dess like i hela Sverige. Det är så nära Halmstad, en av landets mest expansiva orter. Ändå är prisbilden en helt annan här. Fast det tror vi kommer ändra sig, säger Lars Axelsson.

Ägarna ser i nuläget inte ut att närma sig någon gräns för hur mycket de kan äga i Laholm. Rätt hus är alltid av intresse, tycks det.

– Det viktiga är att det ska finnas möjligheter, som det gör i det här huset. Det ska gå att utveckla, annars är vi inte intresserade, säger Lars Axelsson.

Berthilsson avslöjar att man också har varit med i diskussioner om bostäder på andra sidan Lagan.

– Det ligger för tillfället på is, men det är bara en tidsfråga innan det börjar byggas även där, säger Berthilsson.

cLaholm, med Gamleby, och den här gamla stads - kärna n . Det finns nästan inte dess like i hela Sverige.

Lars AXelsson

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här