I våras arbetade daglig verksamhet i Laholm med att tappa upp handsprit i små flaskor, när det rådde akut materialbrist under coronakrisen.
I våras arbetade daglig verksamhet i Laholm med att tappa upp handsprit i små flaskor, när det rådde akut materialbrist under coronakrisen. Bild: arkiv

Nej till höjd ersättning i daglig verksamhet

Ersättningen inom daglig verksamhet i Laholm hör till Hallands lägsta. Nu vill en av kommunens nämnder höja, men nämnden som sysselsätter flest säger nej.

ANNONS
LocationLaholm||

55 kronor om dagen. Det är vad personer med allvarliga funktionshinder, som har sysselsättning genom Laholms kommun, får betalt. För halv dag (under fem timmar) är ersättningen 37 kronor.

I hela länet är det bara Varberg som betalar mindre.

Daglig verksamhet

Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) vill höja dagersättningen till 71 kronor, vilket är i nivå med Hylte kommun. Men de flesta som sysselsätts inom kommunens dagliga verksamheter sorterar under socialnämnden.

Och socialnämnden anser sig inte ha råd.

– Det här finns inte med i budgeten. Vi måste följa en viss tågordning, säger socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Nämnden irriterad

Det finns en viss irritation mot att kun kommer med förslaget sent i budgetprocessen.

ANNONS

Alla i hela nämnden är överens om att sättet man har gjort det på inte är okej.

– Alla i hela nämnden är överens om att sättet man har gjort det på inte är okej. En nämnd föreslår en höjning utan att samråda med den andra nämnden, som är den huvudsakliga arbetsgivaren i den här frågan, säger Annalena Emilsson (C), förste vice ordförande i socialnämnden.

– De ska inte ta beslut som drabbar någon annan nämnd, instämmer Kenneth Camitz.

Omröstning

Socialdemokraterna ville att socialnämnden skulle begära extrapengar för att klara av att höja den så kallade habiliteringsersättningen ändå. De fick stöd av Sverigedemokraterna, men förlorade omröstningen med siffrorna 5–6.

– Vi tycker att vi ligger bland de lägsta i Halland, säger Micael Eliasson (S).

– Det kan hända att detta är en prioriterad fråga i nästa budgetprocess, som startar redan till sommaren, säger Annalena Emilsson.

Daglig verksamhet är en frivillig, oavlönad sysselsättning enligt LSS-lagen för de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden.

LÄS MER:Kommunen kan ta över daglig verksamhet i Vallberga

LÄS MER:Hundra personer får dela på 1,2 miljoner kronor

ANNONS