Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Närgången älg på Hökafältet kan bli skjuten i skyddsjakt

En handfull älgar trängs mellan motorvägen och havet. Nu blir det upp till kommunens skyddsjägare att hitta rätt älg och se till att säkerheten upprätthålls i det välbesökta reservatet.

– Det är ju en polissak när det handlar om fara för andra människor. Om älgen får leva eller inte är deras beslut, säger Kent Lindqvist, reservatsförvaltare på länsstyrelsen i Halland som tagit emot rapporter om den närgångna älgen i Hökafältet.

– Vi har uppgifter om att det rör sig runt tre till fem älgar i Hökafältet, det är både han- och hondjur och kalvar, säger han och under onsdagen satte han upp en lapp på reservatsskylten som varnar om den ystra älgen.

Hondjur som gör utfall – kan ha kalv

Rapporterna om älgen ska ha varit att den sprungit mot människor. Uppgifterna är också att det är ett hondjur som stått för utfallen. Något som kan ske när de har kalv.

– Finns det en kalv med så kan det vara att kon känner sig trängd och vill försvara kalven. Det är ju väldigt mycket folk i reservatet med högt besökstryck genom motion och friluftsliv. Jägaren ska avgöra om det är en fara för människor och iakttaga älgens beteende, säger han och fortsätter:

– Sedan får själva avlivningen ske om det är möjligt, en kula kan gå genom älgen eller vinkla ut på ett annat håll. Det är ingen lätt uppgift, säger Kent Lindqvist.

Gäller att skjuta rätt älg

Han menar att allmänheten säkert är delad i frågan om att ta bort en älg. Länsstyrelsen vill inte att älgarna ska skrämma någon från att motionera men ändå ha dem kvar.

– Det gäller verkligen att välja rätt älg. Vi vill ju ha kvar älgstammen i Hökafältet och inte utrota dem. Det är ju meningslöst om vi skjuter en älg och problemen fortsätter.

LÄS MER: Varnar för orädd älg i rekreationsområde

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här