Kultur- och utvecklingsnämndens och dess ordförande Ove Bengtsson (C) har bestämt sig - Laholm ska arbeta mot att bli en av de främst kulturkommunerna i Sverige.
Kultur- och utvecklingsnämndens och dess ordförande Ove Bengtsson (C) har bestämt sig - Laholm ska arbeta mot att bli en av de främst kulturkommunerna i Sverige. Bild: Jonatan Gernes

Nämnden står fast vid högtflygande kulturmål

Kommunstyrelsen tyckte att de högtflygande ambitionerna om att bli ledande kulturkommun i Sverige skulle bort. Det höll inte kultur- och utvecklingsnämnden med om.

ANNONS
LocationLaholm||

Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) har arbetat fram en ny kulturplan för Laholms kommun 2021-2024. Efter att ha tagit del av synpunkterna som skickats in och gjort vissa ändringar lämnar nu kultur- och utvecklingsnämnden den nya kulturplanen till kommunfullmäktige för antagande.

I förslaget formulerades den övergripande målsättningen som ”genom ett aktivt, progressivt och mångfacetterat kulturliv - för människor i alla åldrar - ska Laholm bli en av Sveriges ledande kulturkommuner”. Både kommunstyrelsen, Hallands bildningsförbund och socialnämnden ansåg att meningen skulle strykas eller formuleras om. Men nämnden valde att bortse från synpunkterna och till största del behålla formuleringen. Endast ordet progressivt byttes ut och blev framåtsträvande.

ANNONS

– Det är inget likhetstecken med att det behöver kosta mer pengar. Det kan vara att man satsar på lite olika på aktiviteter och annat inom de direktiven vi har i kulturplanen, säger nämndens ordförande Ove Bengtsson (C) som är nöjd med kulturplanen som de nu lämnar vidare till kommunfullmäktige.

Han menar att betydligt mindre kommuner, så som Vara, Bollnäs och Olofström, har blivit årets kulturkommun tidigare.

– Det är verksamheten och själva innehållet i det som styr. Det är inte många idrottsklubbar som säger att man är näst bäst. Man sätter ett mål och jobbar utifrån det, säger Ove Bengtsson.

– Har man inte ekonomiska resurser får man jobba organisatoriskt och det kan man komma väldigt långt med. Därför tycker vi att man ska ha det kvar, fortsätter han.

Verksamhetschef Andreas Meimermondt anser att ambitionen är realistisk.

– Med hänsyn till att vi har en världsunik företeelse i Teckningsmuseet, en fantastisk konsthall i Hishult, en kulturmiljö som få kan matcha runt om i vår kommun. Det finns mycket att bygga på, säger Andreas Meimermondt.

LÄS MER:Stora planer för kulturens utveckling sänktes av ks

LÄS MER:Kulturen ska utvecklas med konstverk i nya genrer

ANNONS