Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nämnden föreslår försämrad räddningstjänst och snöröjning

Sist ut i raden av nämnder som lagt besparingsförslag inför 2024 var Laholms samhällsbyggnadsnämnd (SBN).
– Det är inga populära grejor vi håller på med. Vi är ödmjuka för att många kommer att bli besvikna, säger ordförande Thor Gunnar Bjelland (M).

SBN summerar sina nedskärningsförslag till 2,9 miljoner kronor. I sammanställningen märks framför allt en minskad budget för snöröjning med 500 000 kronor, och en neddragning av beredskapen i räddningstjänsten, värd 370 000 kronor.

Vad gäller räddningstjänsten handlar det om att spara in en befattning ”i någon av beredskapsorterna”, vilket i klartext betyder Våxtorp eller Knäred. Ännu är det inte bestämt var besparingen ska göras.

– Det handlar om säkerhet. Liv och hälsa. Det är klart att det inte är kul att sitta och föreslå det, säger Thor Gunnar Bjelland.

– Det är en neddragning av styrkan. Det kan påverka rökdykningen, säger vice ordförande Ove Bengtsson (S).

Förslaget går ut på att minska kostnaden för brandmän i beredskap. I konsekvensbeskrivningen står: ”Endast en rökdykargrupp initialt om det gäller Laholm, ingen rökdykargrupp om det gäller de andra orterna. Svårare att utföra livräddning i vissa bostadshus.”

– Konkret innebär det att det tar längre tid innan man börjar rökdyka, säger Thor Gunnar Bjelland.

Minskad plogning, minskad skolmat

Även snöröjning är förstås något som påverkar medborgarnas säkerhet. Där föreslår SBN att budgeten minskas från tre miljoner till 2,5 miljoner kronor. ”Mer snö innan åtgärd”, heter det i konsekvensbeskrivningen.

– Snöar det mycket kommer det att bli jobbigt. Det blir någon centimeter högre innan vi åker ut. Vi måste se när vi ska ge oss ut och ploga, inte ploga direkt. För några är det här jobbiga grejor, säger Thor Gunnar Bjelland.

SBN har också ansvar för måltider. Även skolbarnen kommer att få känna av besparingarna. Utbudet föreslås bli sämre i skolmatsalarna.

– I dag finns det tre rätter. Nu blir det en vegetarisk rätt och en ”vanlig”. Vi gör måltiderna på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden och det här påverkar deras budget också, säger Ove Bengtsson.

Matminskningen benämns i beskrivningen som en ”drastisk förändring” som ”på lång sikt påverkar hälsa och resultat”. Förslaget beräknas spara 100 000 kronor.

Inom kostverksamheten vill SBN också skära bort en av sina kostområdeschefer. En chefstjänst mindre beräknas spara 750 000 kronor.

Vill lägga ner Stadshuscafeterian

Ytterligare tjänster försvinner om SBN får igenom förslaget att lägga ner cafeterian i Stadshuset. Där räknar man med en besparing på 500 000 kronor, men också sämre trivsel för de som jobbar i huset.

Dock fick Birger Bäkmark (MED) gehör i nämnden för ett förslag att utreda om driften av cafeterian kan läggas ut på entreprenad.

– Tankar och idéer utbyts i ett sådant vattenhål. Men kaffet behöver inte vara gratis, säger Bäkmark.

LÄS OCKSÅ: Nattsvart för nattis – förskolan föreslås avvecklas

LÄS OCKSÅ: Socialnämndens sparförslag värt 9,2 miljoner kronor

LÄS OCKSÅ: Utebaden i Vallberga och Våxtorp hotas av nedläggning

LÄS OCKSÅ: Fler tjänster kan försvinna i kommunens sparpaket

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!