Röda korset har flera verksamheter i gång. Kultur- och utvecklingsnämnden och socialnämnden vill fortsätta projektet om att få människor långt från arbetsmarknaden i sysselsättning.
Röda korset har flera verksamheter i gång. Kultur- och utvecklingsnämnden och socialnämnden vill fortsätta projektet om att få människor långt från arbetsmarknaden i sysselsättning. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Nämnder vill fortsätta samarbetet med Röda korset

Projektet där Röda korset och Laholms kommun samarbetar för att få personer långt från arbetsmarknaden i sysselsättning, vill två nämnder förlänga i tre år. Men än krävs det att fler politiker gör tummen upp.

ANNONS
LocationLaholm||

Röda korset vill fortsätta det goda samarbetet med kommunen som går ut i mars nästa år. Kultur- och utvecklingsnämnden och socialnämnden säger ja till ett fortsatt projekt, ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP).

Lyckat projekt

– Projektet har slagit väl ut. Människor som varit långt från arbetsmarknaden har kommit i arbete efter att ha varit på Röda korset och det vill vi såklart fortsätta med. Vi ställer upp med 183 000 kronor och socialnämnden 317 000 kronor per år, men den stora biten fattas, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i kultur och utvecklingsnämnden.

Nästa steg blir att kommunstyrelsen får ärendet efter att de två nämnderna föreslagit att det är de som ska skjuta till resterande 1 387 000 kronor som krävs för att kalkylen ska gå ihop.

ANNONS

Fem personer har gått vidare till sysselsättning

Under projektets snart tre år har fem personer som tidigare varit aktuella för ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, kommit bort från den insatsen och i stället fått en sysselsättning med lön.

– Det kan tyckas vara mycket pengar som läggs in, men det har gjorts beräkningar på om fem personer skulle ha gått på ekonomiskt bistånd. Då är detta inte hälften som kommunen annars skulle ha lagt på dessa, säger Annalena Emilsson (C), ledamot i socialnämnden.

Genom deltagandet i projektet tros fler ha närmat sig att ta steget från bidragsberoende. Om inte projektet fortsätter beräknas konsekvenser som ökade kostnader och utanförskap i stället öka.

LÄS MER:Röda korsets praktik hjälper arbetssökande till jobb

ANNONS