Suggan och kultingarna på bilden har inget med det befarade fallet att göra.
Suggan och kultingarna på bilden har inget med det befarade fallet att göra. Bild: Håkan Johansson

Myndigheter på tårna inför fruktad svinpest

En gyltas plötsliga död hos en grisföretagare i Laholms kommun fick myndigheterna att dra öronen åt sig. Prov för afrikansk svinpest togs på det döda djuret men var negativt.

ANNONS
LocationLaholm||

Det var i slutet på förra månaden som en grisföretagare i Laholms kommun fann en död grishona i djurbeståndet med en missfärgning på huden över buken. Jordbruksverket tog beslut om att provtagning för afrikansk svinpest och klassisk svinpest skulle göras på det döda djuret.

– Det var ingen stark misstanke, men de ville se till att utesluta svinpest. Vi är på hugget när det gäller detta men testet var negativt, säger Malena Grimbrandt, länsveterinär i Halland.

Ännu finns det inga fynd i Sverige av afrikansk svinpest. Men smittan finns ute i Europa. Viruset kan inte smitta människor men både grisar och vildsvin kan drabbas.

ANNONS

Smittan kan slå ut producenter

– Det skulle vara jätteallvarligt om, eller kanske när, det kommer in i landet. Det är ett stort nationellt arbete för att förebygga att vi får in det. Får man in det blir det väldigt svårt för producenterna, allt slås ut och det är inget man kan bota. Det kommer bli väldigt kostsamt och vi övervakar det hela, säger Malena Grimbrandt.

Ett smittat djur dör vanligen inom fem till tio dagar efter att det drabbats av afrikansk svinpest. Ibland går det så fort att inga symptom hinner yttra sig. Annars är det färgskiftningar, en blånad i huden som kan uppkomma med ett antal fysiska besvär och feber. Men hudförändringar kan vara svårt att notera på vildsvin. Svenska Jägareförbundet har gått ut med en informationskampanj mot jägarkåren för att alla ska vara observanta på sjukdomen.

– Det första fallet är väldigt viktigt att få tag på snabbt, för att kunna begränsa spridningen av smitta. Men vi är glada för att vi inte behövde konstatera något fall i Laholm, säger Malena Grimbrandt.

Kasta inte skinkmackor i naturen

Flanörer i naturen uppmanas att inte kasta några överblivna korvmackor från fikat ute i skogarna. Viruset kan, via importerade charkprodukter, spridas till den svenska populationen av vildsvin genom köttrester. Oavsett om det är kylt, fryst, saltat eller rökt. Däremot vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att alla har trynet med sig ute i naturen. Så att eventuellt döda vildsvin kan hittas och undersökas.

ANNONS

– Inga matrester i naturen, utan alla ska se till att slänga soporna efter sig. Dessutom se till att rapportera sjuka eller döda vildsvin i naturen till SVA för att fånga upp det första fallet, säger hon.

LÄS MER:LRF: För stora risker med att importera grovfoder

ANNONS