Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mycket babbel och bubbel när ”Halv åtta hos mig” angör Laholm

Mat och dryck är givet, plus fyra husvisningar. Men det är inte alla orter som bjuder på en sandstorm, en powernap och en påfågel. Välkommen till fyra välmatade avsnitt av ”Halv åtta hos mig” i Laholm, måndag till torsdag nästa vecka.

Vi träffar gänget hemma hos kulturarbetaren Peter Bengtsson i Ysby, och det blir spontana kramar och höga skratt när Tirtha Rasaili, Patricia Schön och Karin Håkansson kliver in i köket.

– Ja, det blir alltid väldigt livat när vi träffas, säger Patricia och tillägger:

– När tv-folket packade ihop sa de att de hade haft en riktigt kul vecka med oss. Förhoppningsvis kommer den glädjen att märkas i programmen.

Och de andra tre håller med: de där dagarna med ”Halv åtta hos mig”, i månadsskiftet april/maj, var som att gå in i en härlig bubbla. Men det var också synnerligen intensivt. Inspelningarna började vid två på eftermiddagen och pågick ofta till ett-två på natten.

– När vi var hemma hos Tirtha och de filmade honom när han förberedde efterrätten, låg vi andra och sov i gästrummet, berättar Karin och skrattar.

– Ja, det var verkligen av och på. Lång väntan, och sen, plötsligt, rullade kameran, inflikar Patricia.

Här passar Tirtha på att avslöja en hemlighet: Dagen då de skulle samlas hemma hos Karin hade han inte hunnit äta lunch. Så vid femsnåret var han så hungrig att han höll på att smälla av.

– Men då körde en av killarna i tv-teamet mig till McDonald's i Mellbystrand. Det kändes lite märkligt att käka snabbmat ett par timmar före den fantastiska middagen, men jag hade helt enkelt inte klarat mig annars…

Det är svårt att veta hur det ska bli, men det är snäll-tv så det är nog inget att oroa sig för… eller?

Det är TV4 som sänder ”Halv åtta hos mig”, och upplägget bygger på att fyra personer turas om att bjuda på en trerättersmeny. Den dagen man själv är värd kommer tv-teamet redan vid åtta på morgonen, och sedan pågår det ända tills gästerna har gått hem. Det blir många timmar film, som sedan klipps ner till fyra 22 minuter långa avsnitt som sänds en och samma vecka (från Laholm 11-14 november).

– Jag längtar efter att se de färdiga programmen! Det är svårt att veta hur det ska bli, men det är snäll-tv så det är nog inget att oroa sig för… eller? säger Peter.

Bild: TV4
Bild: TV4

I samband med inspelningarna ville han och de andra ta chansen att visa upp Laholm från sin bästa sida. Tre av dem lyckades, den fjärde orsakade en smärre katastrof:

– Jag bor i Mellbystrand, och vid havet finns en bänk som funkar som mötesplats. När man har varit där lägger man upp en bild på Instagram och hashtaggar #Bänken. När det var ”min” dag drog jag ihop ett gäng vänner där nere, men det blåste så in i vassen att alla blev helt blästrade – och tjejen som filmade fick totalsanera kameran när vi kom hem till mig igen, säger Karin som ”hade sand mellan tänderna i tre dagar efteråt”.

Det blåste så in i vassen att alla blev helt blästrade – och tjejen som filmade fick totalsanera kameran när vi kom hem till mig igen.

Totalt sett är det mycket uppsluppet prat i ”Halv åtta hos mig”, men till varje maträtt anbefaller produktionsfolket tysta bilder, vilket innebär att deltagarna ska vara knäpptysta och bara fokusera på att äta.

– Tre av oss gjorde som de sa, men den fjärde kunde inte hålla sig, utan satt hela tiden och hummade och ”mmmmmmade”. Gissa vem? säger Patricia.

Varpå alla tittar på Peter som slår ut med händerna och utbrister:

– Men vaddå! Dels är det så jädra gött att få åka runt hos härliga människor och äta god mat, dels är jag ju som en påfågel – jag gillar att breda ut mina vackra vingar. Speciellt om det är en filmkamera i rummet!

Peter Bengtsson

Ålder: 37 år.

Bor: ”13 rum och 2 kök I Ysby”.

Familj: ”Min fru Maggan, våra två hundar och 1000-tals andra djur.”

Gör: ”Är diversehandlare i kultur. På hyllorna finns animation, föredrag, filmproduktion, musik, måleri, podden Blommar det?, Dramalogen, foto, teater, ljus, ljud, dans, trädgård, vinodling, husrenovering och äppelympning.

Gör på fritiden: ”Kan inte relatera till begreppet.”

Karin Håkansson

Ålder: 56 år.

Bor: Mellbystrand.

Familj: Tre utflugna barn, man och katt.

Gör: Slöjdlärare på Strandängsskolan i Båstad.

På fritiden: Är en obotlig ”gördetsjälvare” med jord under naglarna.

Tirtha Rasaili

Ålder: 39 år.

Bor: I Musikkvarteren i Laholm.

Familj: Fru Poonam, dottern Tanu, sju år, sonen Pahl, tre år.

Gör: Samordnare mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen i Hallands län.

På fritiden: Promenader längs Lagan, volleyboll, ideellt arbete för ett barnhem i Nepal, serier.

Patricia Schön

Ålder: 51 år

Bor: ”I villa Schön på Rombergs väg i Mellbystrand.”

Familj: Sambon Tony samt två utflyttade döttrar, Alicia 21 år, och Antonia, 19.

Gör: Jobbar för företaget Vuxen och är ekonomiansvarig på Pensionat Klitterhus i Ängelholm.

På fritiden: Älskar att plocka svamp o annat från naturen. Är zumbainstruktör, gör gärna ökenvandringar i västra USA. Mkt matlagning förstås.

Halv åtta hos mig”

Under en vecka får fyra personer från samma stad turas om att bjuda varandra på middag. Efter middagen sätter gästerna betyg på kvällens värd och den som fått högst betyg när veckan är över vinner 15 000 kronor. Även sådant som presentationen av menyn, dukningen och fördrinken räknas.

Det är TV4 som sänder ”Halv åtta hos mig” och första avsnittet visades i oktober 2008. Då var Helge Skoog programledare. 2014 tog Pia Johansson över den rollen och sedan förra året är det Morgan Alling som är berättarröst (och som lägger på frågorna och kommentarerna i efterhand…).

Man kan anmäla sig själv eller bli anmäld till programmet. De som tas ut har först gjort en intervju på Facetime och sedan en hemma hos-intervju med produktionsbolaget.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här