Hål i knöl. Tina Melkersson försöker bli självförsörjande på gården i Genevad. Men det är inte så lätt när sniglarna glufsar i sig av potatisarna.
Hål i knöl. Tina Melkersson försöker bli självförsörjande på gården i Genevad. Men det är inte så lätt när sniglarna glufsar i sig av potatisarna.

Mördarsniglar åt det mesta av Tinas grödor

Det blir en tuff vinter för Tina Melkersson, som försöker vara självförsörjande på det som gården ger. Mördarsniglarna tog stora delar av årets grödor.

ANNONS
|

–Man blir faktiskt lite provocerad, säger Tina Melkersson när hon sätter grepen i jorden och gräver upp några potatisar.

Flertalet av knölarna är storvuxna och fina. Men vissa av dem är mer eller mindre urgröpta.

–Det är mördarsniglarna som gräver sig ner i jorden och äter dem, suckar Tina Melkersson.

En frostfri vinter följd av en kall och blöt vår var ett paradis för sniglarna. Men det blev en mardröm för Tina, som odlar helt ekologiskt.

–Här var sådana mängder att det kändes helt hopplöst. Jag höll på i 60 dagar och klippte 300 sniglar om dagen. Jag drömde om dem och såg sniglar för ögonen när jag blundade, berättar hon.

ANNONS

Nu, vid skördetid, beräknar hon sniglarnas framfart så här:

–De tog all min kål, 95 procent av bönorna, 75 procent av betorna och hälften av mina solrosor.

Det blir till att äta annat i vinter.

–Vi är självförsörjande på ägg och vill bli det på kött och grönsaker. Jag har en del rödbetor och jordärtskockor som jag hoppas på, säger hon.

Djuren som ska stå för ägg och kött har i alla fall bidragit till att hålla sina delar av gården snigelfria. Höns och gula ankor har visat sig lika snigelglupska som de mer kända myskankorna.

–Gul anka är en gammal lantras som är bra på att leva på det som finns. Min tupp var expert på att plocka sniglar och linderödsgrisarna äter också mycket sniglar.

Tina Melkersson vill helst av allt hålla sig till naturliga metoder för att mota mördarsniglarna även framöver. Exempelvis att låta grisarna böka i gränsen mot odlingstäpporna.

–Det finns olika bekämpningsmedel att köpa, men de tar ju alla sniglar och det vill jag inte heller. Jag är inte så mycket för snabbfixlösningar. Men visst, blir det så att jag drunknar totalt i sniglar och inte kan skörda alls får jag kanske ge med mig.

En liten tröst är beräkningen av hur många ofödda mördarsniglar som aldrig kommer att kläckas efter hennes framfart med saxen.

ANNONS

–En snigel kan ge upphov till 400 ägg. Jag räknade lågt, på 200 ägg, och då blir det 3,6 miljoner sniglar som jag slipper.

ANNONS