Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Molotov-bränder utreds som en samlad attack

Två anlagda bränder inom ett kort tidförlopp drabbade Laholmspolisen och en LSS–verksamhet vid Osbecksgymnasiet i helgen. Polisen sätter samman bränderna till en attack mot myndigheter.

Larmet om en brand på polishuset i Laholm kom vid halv två under natten på lördagen. Då hade en så kallad molotovcocktail kastats mot huset och träffat en ruta till källarplanet. Polisen har identifierat att gärningspersonerna kastat sten mot fönstren först, innan de kastat en brandbomb mot fasaden.

– Det är inget speciellt som sticker ut egentligen. Vi har problem med vissa konstellationer men det har varit normal verksamhet i Laholm och inte föregåtts av några särskilda händelser, säger poliskommissarie Christer Andersson.

Bakom fönstren huserar dock en utbildningsverksamhet som inte har med polisens arbete att göra. Men brottet rubriceras som försök till sabotage av blåljusverksamhet. Polisen antas vara det riktiga målet.

14 barn i verksamheten husvilla

Vid Osbecksgymnasiet kom minuter senare ytterligare ett larm, i en paviljong. Även där har fönster krossats och en molotovcocktail kastats in.

– Vi är evigt tacksamma att personalen hade följt rutinerna och stängt alla dörrar, annars hade branden spridit sig i lokalerna, säger Christel Sundberg, socialchef.

Under helgen började enhetschef för LSS-verksamheten i paviljongen ringa runt till personal och vårdnadshavare om händelsen. Då lokalerna en tid framöver är obrukbara.

– Vi vet inte när det kan vara sanerat, om vi kan använda en del av lokalerna när röklukten är borta. Just nu försöker vi lösa verksamheten tills vidare, säger Christel Sundberg.

”Då hade två barn sovit i det rummet där brandbomben gick in”

Den barnverksamhet som finns i lokalerna ska senare flytta till lokaler som den gamla Glänningeskolan varit i och har verksamhet ibland även på helgen.

– Hade det här attentatet hänt nästa vecka hade vi haft lägerverksamhet i lokalerna där då. Då hade två barn sovit i det rummet där brandbomben gick in. Det var ingen verksamhet i helgen och det är vi väldigt glada för. Det väcker väldigt många frågor, säger Christel Sundberg.

Något hot mot LSS-verksamheten känner hon inte till.

– Det skulle förvåna mig väldigt om det var riktat mot verksamheten. Men polishus och skolor är tyvärr utsatt ibland, säger Sundberg.

Händelserna utreds nu ihop av polisen.

– Det finns anledning att anta att det är samma gärningspersoner och att de hyser agg mot myndigheter, säger Christer Andersson.

LÄS MER: Molotovcocktail kastades mot polishus

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här