Mögelbekymmer får hyresgäst att flytta från sitt drömboende

I augusti flyttade han till sitt drömboende, men nu, ett drygt halvår senare känner han sig tvingad att flytta därifrån. ”Jag mår inte bra här”.

ANNONS
|

Ondrej Djiviak bor själv. Han flyttade till en trea i Veinge efter förra sommaren och kände direkt att han hade hittat hem. Läget, några hundra meter från sonen och barnbarnen, var precis det han sökte.

– Jag flyttade hit för att jag tänkte stanna här tills jag flyttar in på hemmet. Jag tog till och med en trea för att barnbarnen skulle få ett eget rum för att enkelt kunna komma och sova över hos farfar, säger Ondrej Djiviak.

Men drömmen gick snart i kras. Ondrej drabbades av huvudvärk och yrsel när han var hemma.

– Jag var sjukskriven under långa perioder i höstas och ju mer jag var hemma desto värre blev det, säger han.

ANNONS

När han skulle flytta in frågade han hyresvärden om de svarta fläckar som fanns på undersidan av takutsprånget.

– Han sa att det var ingen fara, bara smuts som de skulle tvätta bort. Jag tänkte inte mer på det utan var bara så glad att flytta in i en nyrenoverad lägenhet, säger Ondrej och visar baksidan där han hade tänkt bygga en uteplats med trall för att göra det hemtrevligt.

Efter att ha genomgått flera tester hos läkare där de inte hittade något fel började Ondrej fundera på om det var något han inte tålde. Tankarna på de svarta fläckarna fick honom att googla svartmögel.

– Det finns såklart olika typer av mögel så jag sa till hyresvärden direkt men han sa att det var ingen fara och mikroskopisk chans att det skulle påverka mig, berättar Ondrej som ändå inte gav sig, utan krävde mer svar av hyresvärden.

– Jag frågade om de inte skulle göra några tester för att se vad det var, eller utreda mer varför jag hade problem som läkarna säger kan bero på föroreningar i min hemmiljö.

Huruvida det är hemmiljön eller något annat som får Ondrej att må dåligt är ännu inte klarlagt. Men några tester gjordes inte av hyresvärden. Detta bekräftar även hyresvärden som hänvisar till de råd han har fått av en konsult.

ANNONS

– Att det som är utomhus skulle påverka honom är inte troligt, säger hyresvärden Lars Andersson på Bo Bra fastighets AB och fortsätter:

– Vad det gäller fastigheter och underhåll av dessa så har jag hållit på med detta under ca 22 år och hela tiden sett det som en investering för mig och hyresgästerna att få ett bra boende och fastighet. Löpande underhåll är något som behövs och planeras löpande i all byggnation. Denna lägenheten totalrenoverades med nytt badrum och nya ytskikt innan Ondrej flyttade in.

Varför lovade du hyresgästen att ta tag i problemet i slutet av förra året, men ännu har inget hänt?

– Jag sa till honom att vi skulle göra det på våren. Han förstod också att det var dumt att göra det vintertid.

Hyresgästen menar att du sagt att det skulle göras direkt, i december förra året.

– Då minns han fel, för det går ju inte att tvätta huset då för att medel och tvättningen ska bli så bra det går. Om det är minusgrader ute så fryser vattnet och fasaden torkar mycket långsammare. Detta sa jag till hyresgästen och det ska utföras under denna vår.

Har ni gjort några andra tester för att se vad det är han mår dåligt av?

ANNONS

– Vi är inga busar, vi ska tvätta bort det under våren som vi har lovat. Så fort vi är klara med det huset vi håller på med nu, så ska vi ta det området där Ondrej bor, avslutar Lars Andersson.

ANNONS