Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Moderat pajkastning i hemlig inspelning

”De är förbittrade” och ”inga jättesmarta människor”. Så uttrycker sig Moderaternas förbundsordförande Michael Svensson om Laholms ledande moderater Elisabet Babic och Thomas Jönsson i en hemlig bandinspelning.

Ljudupptagningen släpptes till pressen sent i måndags kväll, efter att Hallandsmoderaterna tagit ställning för att utesluta Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker ur partiet. Frågan ska avgöras av partistyrelsen nästa år.

Läs även: Därför sprider Kahlin bandupptagningen

I hemlighet spelade Mikael Kahlin i höstas in ett telefonsamtal han hade med Michael Svensson i början av uteslutningsprocessen.

I samtalet den 14 september uttalar sig riksdagsmannen Michael Svensson i mindre smickrande ordalag om Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande i Laholm, och Thomas Jönsson, ordförande i Laholmshem, förste vice i kommunfullmäktige och ordförande i regionfullmäktige.

Kahlin beklagar sig i samtalet över att han och socialchefen Björn Jingblad behandlats ”hatiskt” och att de inte förstår vad de har gjort.

– Vare sig Elisabet eller Thomas är inga så kanske jättesmarta människor, kommenterar Michael Svensson.

Förbundsordföranden uppger att även han har fått sig ”en släng av sleven” och att Laholmsmoderaterna är sura på honom för att han över huvud taget pratat med Kahlin och Klinker.

– Det är så dumt att klockorna stannar, säger Michael Svensson och förklarar att det är ”min jävla skyldighet som förbundsordförande” att inte neka någon medlem ett samtal.

När HP ringer upp Michael Svensson säger han att han aldrig skulle uttrycka sig nedlåtande mot Babic och Jönsson, som han "känner väldigt väl som goda vänner".

Vad menade du med att de inte är ”jättesmarta människor”?

– För det första menade jag inte det, säger Michael Svensson och fortsätter:

– Det jag kan tänkas ha syftat på är att man möjligtvis hade kunnat ta tag i det här långt tidigare. Det fanns konflikter under ytan redan under nomineringstiderna inför valet 2014. Då kunde man ha satt sig ner och rett ut detta, men det har man inte lyckats med. Jag uppfattar både Elisabet och Thomas som resonabla och hyggliga människor.

Vad tycker du om att Kahlin gjort en inspelning som han nu sprider?

– Det är hans sätt att föra sin personliga vendetta mot olika personer. Jag tror snarare det faller tillbaka mot honom själv. Jag tycker att det stärker oss i vårt ställningstagande och beslut att han inte hör hemma i vårt parti, säger Michael Svensson.

Kommunrådet Elisabet Babic säger så här om ljudinspelningen:

– Jag tycker mer att det här talar om hur Mikael Kahlin jobbar. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Elisabet Babic.

Thomas Jönsson är lika kort:

– Det här att man spelar in ett samtal, för mig bevisar det bara vilken person Mikael Kahlin egentligen är. Vad Michael Svensson har sagt får stå för honom, säger han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här