Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ministerns utspel i tv förvånar polisen

Inrikesminister Anders Ygeman framhöll i en tv-soffa att sjunkande inbrottssiffror i Laholm varit en positiv effekt av polisens omorganisation. Något som förvånade polisen lokalt.

I fredags var inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT:s morgonsoffa för att diskutera polisens dåliga uppklarning av vardagsbrottsligheten. Omorganisationen som sattes i rullning i januari 2015 kom i ropet och Laholm hamnade i strålkastarljuset.

– Omorganisationen har du själv sagt att den inte levererat, det verkar inte vara lösningen, frågade en av programledarna.

– Inte hittills, men på ett antal platser har det vänt utrednings­resultaten, som i Sörmland och i Jönköping. Jag var i Halland nyligen där man i Laholm hade fått ner inbrotten med 50 procent, sade Anders Ygeman.

I Laholm har polisen vänt en inbrottstrend och från 2011 har de tagit ner siffrorna till rekordlåga nivåer. Men att omorganisationen skulle vara en del i att ta ner antalet inbrott i kommunen är en nyhet för ingenjören bakom polisarbetet, Mikael Eliasson, som gick från att vara närpolischef i Laholm till att vara lokalpolisområdeschef för Halmstad och Laholm i omorganisationen.

– Jag kan säga att det inte är på grund av omorganisationen. Vi började minskningen för fem år sedan och vi har kunnat hålla det och minska det ytterligare trots att omorganisationen inte alltid varit så enkel för oss, säger Mikael Eliasson och fortsätter:

– Några enskilda beslut i omorganisationen har inte gjort att siffrorna sjunkit. Vi har kunnat behålla duktiga poliser i Laholm under omorganisationen och det kan ha bidragit, säger Mikael Elias­son.

När HP rapporterat om Laholmspolisens lyckade arbete har de ofta framhävt att det varit i en satsning med kommunen samt att grannsamverkan och bevakningsgrupper har gjort en stor insats.

Eliasson ställer sig inte bland de som klankar på förändringen.

– Polisen har fått mycket kritik att vi varit dåliga under omorganisationen, men på vissa håll har vi blivit bättre, säger han.

Fotnot: HP har sökt ministern för en kommentar, via hans pressekreterare, men inte lyckats nå honom.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!