Hundbesvikelse. Mannen returnerar hundralappen i protest mot tandlösa åtgärder mot hundar på strandheden. Margareta Lindgren uttrycker förståelse. Bildmontage: Jonatan Gernes
Hundbesvikelse. Mannen returnerar hundralappen i protest mot tandlösa åtgärder mot hundar på strandheden. Margareta Lindgren uttrycker förståelse. Bildmontage: Jonatan Gernes

Miljöpristagare lämnar tillbaka hundring

En miljöpristagare från år 2006 har lämnat tillbaka sin del av prispengarna i besvikelse över att kommunen inte gör något åt hundar och hästar i naturreservatet på stranden.

ANNONS
|

”Aldrig mer en minuts ideellt arbete åt Laholms kommun från min sida.”

Så skriver mannen i ett brev till kommunen. I kuvertet har han bifogat en hundralapp.

”Kvitto på återbetalning önskas.”

Mannen ingick i en av de elva röjningsgrupper på Skummeslövs tångsamfällighet som tillsammans fick Laholms kommuns miljöpris 2006 för sitt arbete med att ta bort vresros på stranden.

För en tid sedan föreslog han ett totalt hund- och hästförbud i Södra Skummeslövs naturreservat, för att häckande fåglar ska få den fristad som reservatet är tänkt som. Svaret från kommunen blev för mannen en besvikelse.

Kontentan är, som HP rapporterat tidigare, att varken kommunen, länsstyrelsen eller polisen för närvarande gör något aktivt för att ordningsföreskrifterna och reservatsreglerna ska efterlevas. Reglerna är kort koppel året om och förbud mellan 1 maj och 15 september.

ANNONS

Kommunens miljöstrategMargareta Lindgren förstår mannens frustration.

–Jag tycker att man ska ge honom en eloge. Han har verkligen jobbat för att stärka den biologiska mångfalden i området. Genom åren har han också försökt att komma till rätta med både hundar och hästar där nere, men nu har det blivit ännu värre, säger Margareta Lindgren.

Hon ledde det prisade strandhedsprojektet, men medger nu att röjningen kan ha bidragit till att öka problemet med hundar, genom att stranden blivit mer tillgänglig.

–Vresrosorna hade fångat hundägarna, annars hade de bara kunnat gå på vissa små stigar.

Vad ska ni göra med de hundra kronorna?

– Vi har diskuterat det, men inte kommit fram till någonting. Vi måste givetvis diarieföra det på något sätt, säger Margareta Lindgren.

HP har sökt brevskrivaren.

ANNONS