Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mikael Kahlin (MED) anmäler Laholms kommun för granskning hos tre olika myndigheter: JO, Datainspektionen och Polisen. Bild: Jonatan Gernes/JO/Datainspektionen/Kenny Hjälte, arkiv

Mikael Kahlin JO-anmäler Laholms kommun

Medborgerlig samlings Mikael Kahlin anmäler Laholms kommun till JO, Datainspektionen och polisen. Partiet vill gå till botten med personalakterna som låg öppet på kommunens server.

Känsliga handlingar i olika personalärenden låg sparade i mappar på ett internt nätverk som över 200 anställda på kommunen hade fri tillgång till.

Läs mer: Känsliga uppgifter låg öppet på server

Dokumenten, med bland annat läkarintyg och varningar, togs bort när saken upptäcktes i juni. Enligt kommunens utredning berodde det hela på ett enskilt misstag.

Läs mer: De flesta handlingarna var offentliga

Det nya lokala partiet Medborgerlig samling tycker inte att frågan är ur världen med det.

– Man måste titta på om kommunen har brustit i något avseende, gentemot det JO och Datainspektionen granskar. Vi misstänker att det finns någon form av lagbrott, därför har vi också kopplat in polisen, säger Mikael Kahlin.

Han har anmält i eget namn, efter beslut på ett möte i partiet.

– Vi har satt oss i en oppositionell roll där vi inte tycker att kommunen leds och styrs på rätt sätt. Det finns brister i alltifrån upphandlingar till datasäkerheten och icke-verkställda beslut. Man gjorde en egen summarisk utredning av just det här ärendet, men vi vill att en oberoende part ska titta på det.

Anmälningarna riktas mot topptjänstemän och ledande politiker på kommunen. Åtta personer är namngivna, däribland de tre kommunråden och kommunchefen.

– De är utpekade för att de i någon mening har ett ansvar, säger Mikael Kahlin.

Han anser att de som arbetar på kommunen måste kunna känna sig trygga i att integriteten skyddas.

– Utifrån det som hänt kan du inte lita på att din akt inte ligger öppen för flera hundra personer att titta på, säger han.